Hot News
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXIII): Debut
29/11
A fost aprobată noua doctrină de securitate energetică
30/11

Prețul la petrol, renunțarea la dolar: Putin despre dezvoltarea economiei

Răspunzând la întrebările participanților la forumul investuțional ”Rusia cheamă”, președintele Vladimir Putin a afirmat că economia țării se adaptează la greutăți și creează condiții pentru o dezvoltare internă, în pofida fenomenelor de criză și ”chiar a dificultăților artificial create”.

Liderul rus a subliniat că mediul de afaceri autohton continuă să investească în economie. ”Volumul investițiilor în capitalul de bază a crescut, în ultimele nouă luni, cu 4,1%. Un asemenea optimism al investitorilor, dispoziția lor pozitivă reprezintă un indicator important al încrederii mediului de afaceri, iar noi apreciem mult acest lucru”, a adăugat el.

În același timp, ritmul de creștere economică este insuficient pentru a ridica în mod semnificativ nivelul de trai al populației, a constatat Putin. ”Am discutat deja, știm. Pentru a schimba lucrurile, punem la punct un întreg program de dezvoltare. Ne propunem să atingem ritmuri mai mari decât cele mondiale”, a anunțat șeful statului, citat de RIA Novosti.

În altă ordine de idei, Putin a arătat că Rusia nu vrea să renunțe la utilizarea dolarului, dar a explicat că autoritățile sunt obligate să întreprindă anumiți pași. ”Scopul nostru nu este de a renunța la dolar, dimpotrivă, dolarul fuge de noi. Iar cei care iau respectivele hotărâri, nu se împușcă singuri în picior, ci ceva mai sus, pentru că o astfel de instabilitate în decontările în dolari generează dorința foarte multor economii ale lumii să găsească valute de rezervă și să creeze sisteme de decontare independente de dolar”, a arătat președintele rus.

El a mai subliniat că se lucrează cu parteneri comerciale cheie în vederea creării unor sisteme, independente de sistemul internațional interbancar SWIFT.

Referindu-se la situația de pe piața petrolului, șeful statului a arătat că Rusia este foarte mulțumită de un preț situat în jurul valorii de 60 de dolari/baril. În același timp, Putin a subliniat că Moscova nu și-a propus niciodată și nu își va propune ca obiectiv să pericliteze piața petrolului de șist.

Potrivit afirmațiilor sale, acordurile din cadrul OPEC+ sunt îndeplinite în proporție de 100%, Moscova fiind pregătită să continue activitatea comună la aceste înțelegeri. ”Toate acordurile au fost îndeplinite. Așa ceva nu s-a mai întâmplat niciodată în interiorul organizației… Trebuie să recunosc că acest lucru se datorează, în mare măsură, poziției Arabiei Saudite. Este meritul Arabiei Saudite și a prințului moștenitor, el a fost inițiatorul acestor demersuri”, a arătat Putin.

În context, președintele a declarat că sancțiunile țărilor occidentale împotriva Rusiei au condus la faptul că în Uniunea Europeană au dispărut 400.000 de locuri de muncă. ”Sunt chestiuni evidente, obiective, susținute de date statistice. La momentul respectiv, schimburile comerciale din relațiile cu UE, cel mai mare partener economic al Rusiei, se ridicau la 450 miliarde de dolari. Acum, s-a ajuns la 236 miliarde. E o diferență. Și, potrivit estimărilor Parlamentului European, producția pe piața rusă a condus la reducerea a 400.000 de locuri de muncă în întreprinderile din țările UE”, a spus Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875064