Hot News
”Sberbank” își schimbă numele?
12/12
Timp, înapoi! Vyacheslav Samoshkin (XXV): Brejnev întră în horă
13/12

La Moscova, a fost inaugurat monumentul lui Soljenițîn

Marți, la 11 decembrie, cu ocazia centenarului lui Alexandr Soljenițîn, președintele rus Vladimir Putin a participat la inaugurarea monumentului dedicat marelui scriitor, laureat al Premiului Nobel pentru literatură.

„Astăzi dezvelim monumentul lui Alexandr Isaevici Soljenițîn, compatriotul nostru remarcabil, scriitor, gânditor, veteran de război, participant la Marele Război pentru Apărarea Patriei și un patriot adevărat al Rusiei”, a declarat șeful statului.

Liderul rus a spus că își amintește foarte bine întâlnirile cu scriitorul, „înțelepciunea sa, echilibrul, înțelegerea profundă a cuvântului”.

La deschiderea monumentului au participat văduva scriitorului, Natalia Soljenițîna și fiii săi. Putin i-a mulțumit Nataliei Soljenițîna pentru „munca neobosită și contribuția cu adevărat inapreciabilă la păstrarea patrimoniului” autorului.

Monumentul de bronz a fost deschis în cartierul Taganski din Moscova, lângă Casa diasporei ruse, înființată de Soljenițîn, pe strada care îi poartă numele. Echipa de sculptori condusă de Andrei Kovalciuk, artist al poporului, a portretizat pe Soljenițîn, stând cu mâinile în spatele lui, pe un bloc de granit strivit.

Alexandr Soljenițîn a fost scriitor și militant civic, autorul cărții „Arhipelagul Gulag”, laureat al Premiului Nobel pentru literatură în 1970. A murit la Moscova în august 2008, la vârsta de 90 de ani. Înmormântat în necropola mănăstirii Donskoi din Moscova.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079