Hot News
Față în față cu Cinghiz Aitmatov. La 90 de ani de la nașterea marelui scriitor
15/12
Unde și-ar dori rușii să petreacă Anul Nou
16/12

Influența prețului la petrol asupra economiei ruse

Foto: TASS

Banca Rusiei consideră că, în condițiile respectării regulilor bugetare, influența prețurilor la petrol asupra economiei țării va fi limitată, a declarat șeful Băncii Centrale, Elvira Nabiullina.

Ținând cont de acești factori, Banca Rusiei menține prognoza privind ritmul de creștere a PIB în limitele a 1,2-1,7% pentru 2019 și admite posibilitatea majorării acestuia până la 2-3% până în 2021 grație realizării măsurilor structurale planificate de guvern.

Nabiullina estimează că regula bugetară compensează scăderea prețului mediu anual la petrol din scenariul de bază de la 63 la 55 de dolari/baril în 2019. Ca urmare, influența asupra economiei va fi neînsemnată.

Pe de altă parte, șefa Băncii Centrale a asigurat că prezența statului în sectorul bancar are un caracter temporar, Banca Rusiei fiind interesată de dezvoltarea organizațiilor private de creditare.

”În ceea ce privește tendința de naționalizare a sistemului bancar, unii pun această tendință pe seama adoptării de către noi a deciziei de reajustare a marilor bănci. Într-adevăr, s-a produs o creștere temporară a participației băncilor de stat, deși, pe ansamblu, ea a fost de la bun început. Iar eu nu pot decât să repet dorința noastră, politica noastră – imediat ce vom fi pregătiți, vom scoate cât mai rapid posibil aceste bănci pe piață”, a subliniat Nabiullina.

În altă ordine de idei, șefa Băncii Rusiei a avertizat că liniștea intervenită în disputele comerciale internaționale s-ar putea dovedi un fenomen temporar. ”În privința relațiilor reciproce economice dintre SUA și China și a riscurilor războaielor comerciale, există, firește, un risc considerabil pentru economia lumii. De aceea, noi sperăm că acel armistițiu atins va fi stabil. Cu toate acestea, riscurile persistă. Iar aceste riscuri care vizează ritmurile de creștere a economiei mondiale sunt luate de noi în considerare în prognoza noastră”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091