Hot News
Putin a avertizat împotriva subestimării pericolului unui război nuclear
21/12
Cele mai bine plătite profesii în 2018
21/12

”Avem nevoie de obiective ambițioase”. Vladimir Putin a răspuns la întrebările ziariștilor

Cea de-a 14-a mare conferință de presă a președintelui Vladimir Putin a durat 3 ore și 45 de minute. În acest timp, șeful statului rus a răspuns la 61 de întrebări. Iată câteva dintre subiectele economice abordate de președinte.

Despre situația din economie

În primele zece luni ale acestui an, Produsul Intern Brut a crescut cu 1,7%. Prognoza anuală a Ministerului dezvoltării – 1,8%. Producția industrială a afișat cel mai rapid ritm. Dacă anul trecut, ea a progresat cu 2,1%, în ianuarie-octombrie 2018 a fost de 2,9%, iar până la sfârșitul anului sunt prognozate 3%. În același timp, industriile prelucrătoare evoluează cel mai bine, cu 3,2% avans. În primele trei trimestre investițiile în capitalul de bază au fost de 4,1%. Crește schimbul de mărfuri și volumul comerțului cu amănuntul – plus 2,6%. Se observă și o creștere a cererii de consum. Un factor pozitiv.

După o pauză lungă se înregistrează, fie și neînsemnat, dar un trend pozitiv de creștere a veniturilor reale ale populației. Potrivit ultimelor date, el a fost de 0,5%. Sper că această tendință se va menține, pentru că progresează nivelul real al salarizării. Până la sfârșitul anului se așteaptă 6,9%, aproape 7%.

Scade rata șomajului, ceea ce este îmbucurător. Dacă anul trecut ea a doborât recordul minim, înregistrând 5,2%, anul acesta va fi sub 4,8%.

Se consolidează situația noastră financiară. Cresc rezervele de aur și valută – cu mai mult de șapte procente. La începutul anului erau 432 miliarde de dolari, acum sunt, practic, 464.

Despre proiectele naționale

Am spus de nenumărate ori, dar vreau să repet. Avem nevoie de progres. Trebuie să sărim într-o nouă etapă tehnologică. Fără așa ceva, țara nu are viitor. Este o chestiune principială, trebuie să înțelegem acest lucru.

Ce-i de făcut? Trebuie concentrate resursele existente, trebuie găsite și concentrate pe cele mai importante direcții de dezvoltare. Cum organizezi această activitate? Să dai, pur și simplu, bani? 20,8 trilioane de ruble (266,6 miliarde de euro – n.r.) – atât este planificat pentru proiectele naționale, alte 6,5 trilioane reprezintă un plan separat de dezvoltare a infrastructurii. Firește, totul trebuie concentrat în niște documente progresiste. Și pot fi numite oricum aceste planuri de dezvoltare, dar li s-a spus proiecte naționale. În orice caz, sunt niște obiective definite. Fără stabilirea unor ținte, indiferent de modul în care sunt împachetate aceste idei, nu se poate ajunge la rezultatul final. De aceea au fost elaborate 12 planuri naționale și încă un plan de dezvoltare a infrastructurii. Menționez câteva dintre ele.

În primul rând este vorba de sănătate, educație, știință, capital uman, fără de care nu se poate vorbi de progres. Și în al doilea rând – producție, economie. Totul are legătură cu economia: și primul punct, iar al doilea în mod direct – economie digitală, dezvoltarea tehnicii robotice, etc., etc. Problema este că, de regulă, banii sunt pentru toate programele federale, dar cea mai mare parte a activităților se desfășoară în regiuni, iar regiunile trebuie să fie orientate constructiv: nu doar să majoreze prețurile pentru că sunt bani puțini, trebuie să lucreze pentru a obține un rezultat concret, pe care oamenii să îl simtă. Asta în primul rând.

Al doilea. Trebuie să înțelegem: se vor descurca sau nu? Este o întrebare. Iar unii afirmă: ”Este imposibil”. Spun așa cei care trebuie să obțină rezultate. Să nu mai gândească așa, să muncească, iar dacă simt că nu sunt în stare să meargă până la capăt, să elibereze locul pentru cei care sunt plini de optimism și pregătiți pentru o astfel de muncă.

Dar dacă nu fixăm obiective ambițioase, nu vom obține nimic. De aceea contez pe o muncă bună, consolidată, ordonată, atât a centrului federal, cât și a regiunilor. Dar, trebuie corectat câte ceva în indicatori. Colegii din regiuni au venit cu câteva propuneri, și sper foarte tare că guvernul va ține cont de ele, vor corecta acești indicatori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875051