Hot News
Prime record pentru angajații companiilor
21/12
”Avem nevoie de obiective ambițioase”. Vladimir Putin a răspuns la întrebările ziariștilor
21/12

Putin a avertizat împotriva subestimării pericolului unui război nuclear

Moscova. Centrul Comerțului Internațional. Marea conferință de presă anuală a președintelui Vladimir Putin. Foto: RIA Novosti

Tendința de a subestima pericolului unui război nuclear în lume este în creștere, a declarat președintele rus Vladimir Putin în cadrul unei conferințe de presă anuale.

„Pericolul unei asemenea dezvoltări în lume este estompat, pus în umbră, se pare că nu este posibil, dar între timp, în cazul dacă așa ceva se va întâmplă, ferească Dumnezeu, aceasta poate duce la moartea întregii civilizații și, poate, a planetei întregi”, a spus el.

Președintele a subliniat că în lume, a început prăbușirea sistemului internațional de descurajare a înarmării, în special, situația s-a agravat după retragerea SUA din Tratatul ABM care, am spus-o de mii de ori, a fost piatra de temelie în sfera neproliferării armamentului nuclear și a descurajării cursei înarmării. Potrivit lui Putin, Rusia a fost nevoită să înceapă să creeze noi sisteme de rachete din motive de siguranță după ce Statele Unite au continuat să-și îmbunătățească sistemele de apărare antirachetă și să le amplaseze în Europa.

Se spune acum că Rusia ar fi dobândit un avantaj. Da, e adevărat. Asemenea sisteme nu există încă în lume. Ele vor apărea la marile puteri, dar deocamdată nu sunt. Din acest punct de vedere este un oarecare avantaj. Dar privind lucrurile în ansamblul echilibrului strategic, este doar un element de descurajare și de egalizare a parităților. Este menținerea unei parități, atât și nimic mai mult.

Acum mai fac un pas – se retrag din Tratatul de lichidare a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune. Ce se va întâmpla? Greu de imaginat cum va evolua situația în continuare. Iar dacă astfel de rachete vor apărea în Europa, noi ce-ar trebui să facem? Firește, trebuie să asigurăm securitatea noastră făcând niște pași. Dar să nu scâncească după aceea că vrem să obținem niște avantaje. Nu avantaje căutăm, vrem să păstrăm un echilibru și să ne asigurăm securitatea.

Același lucru în privința START III. În 2021 el expiră. Deocamdată, nu există nici un fel de tratative pe această temă. Nu ne interesează, nu avem nevoie – lasă, ne-om descurca. Noi însă ne vom asigura securitatea. Știm cum trebuie să facem. Dar pentru omenire este foarte rău, pentru că toate astea conduc spre o linie foarte periculoasă.

În sfârșit, mai este un aspect asupra cărui nu pot să nu atrag atenția. Există tendința de scădere a pragului de utilizare. Există idei de creare a unor focoase nucleare de putere mică și deja nu mai este vorba despre utilizare globală, ci tactică. Astfel de idei se aud și din partea unor analiști occidentali, cum că nu e nimic dramatic, că pot fi și utilizate. Dar scăderea pragului poate conduce la o catastrofă nucleară globală. Iar asta este unul dintre pericolele momentului.

În al doilea rând – folosirea rachetelor balistice fără încărcătură nucleară. E adevărat, partenerii americani par să fie renunțat la idee, dar ea există. Ce înseamnă? O rachetă balistică este lansată – cu sau fără încărcătură nucleară. Sistemul de avertizare fixează startul, locul lansării și, în câteva secunde, stabilește traiectoria de zbor și cu aproximație locul unde ar urma să cadă. Toate astea sunt la limita oricărei erori, este îngrozitor, nu trebuie să se ajungă aici. Dar cu toate astea, ideea folosirii rachetelor balistice în variantă nenucleară există…

Pornesc de la premisa că omenirea va avea suficientă minte, rațiune și simț al autoprotecției, pentru a nu permite să se ajungă în astfel de situații limită.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079