Hot News
Armata rusă va primi în dotare sistemele „Vitiaz”
30/12
Lavrov despre o întrevedere Putin – Trump
31/12

Jucătorul rus a câștigat Campionatul Mondial de Șah Rapid

Foto: MoroMind/youtube.com

La St. Petersburg, a avut loc Campionatul Mondial de Șah Rapid, la care au luat parte toți cei mai puternici mari maeștri de pe planetă. Câștigătorul a devenit rusul Daniil Dubov de doar 22 de ani.

Inițial, turneul urma să aibă loc în Arabia Saudită, conform acordului încheiat în 2017. Cu toate acestea, situația politică dificilă din jurul Er-Riyadh-ului a determinat schimbarea urgentă a locației. Aici, fostul viceprim-ministru rus Arkadi Dvorkovici, devenit recent președintele FIDE (Organizația Internațională de Șah), a luat inițiativa. El a reușit să rezolve rapid toate problemele organizatorice cu regele Salam al Arabiei Saudite cu privire la transferul turneului la St. Petersburg. Toate costurile pentru organizarea Cupei Mondiale au fost asumate de regele Salman care a oferit un fond solid de premii de 1,15 milioane de dolari.

În Rusia au venit toți cei mai puternici jucători de șah din lume, inclusiv Magnus Carlsen, Viswanathan Anand, Serghei Kariakin, Peter Svidler, Alexandr Grișcuk, Ian Nepomniașcii și Levon Aronian. Potrivit previziunilor specialiștilor, unul dintre aceștia trebuia să poarte coroana campionului mondial de șah rapid.

Însă la Campionatul Mondial s-a produs o adevărată senzație. Practic, nimeni nu lua în considerare pe marele maestru rus Daniil Dubov. Cu toate acestea, moscovitul de 22 de ani a parcurs foarte bine întregul turneu, fără a suferi nicio înfrângere în cincisprezece runde. I-au ajuns 11 puncte (șapte victorii, opt remize) pentru a deveni de neatins pentru competitori.

Locul doi în clasamentul rapid a ocupat azerbaijanul Șahriiar Mamediarov (10,5 puncte), iar americanul Hikaru Nakamura (10,5) a luat locul al treilea. Magnus Carlsen, recentul câștigător al coroanei de șah în șahul clasic, a ocupat locul cinci (10,5), iar rusul Serghei Kariakin – al nouălea (10).

Daniil Dubov a devenit cel de-al treilea jucător de șah rus care a reușit să câștige campionatul mondial de șah rapid. Anterior, această performanță a fost realizată de Garri Kasparov (2001) și Sergei Kariakin (2012). În plus, în 1988, al 12-lea campion mondial Anatoli Karpov a câștigat World Active Championship din Mexic pe care Federația Internațională de Șah (FIDE) l-a numit mai târziu campionatul mondial de șah rapid.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063