Hot News
În Rusia vor fi create laboratoare de dezvoltare a tehnologiilor genetice
30/01
Rusoaicele preferă blănurile naturale
30/01

Cine răspunde de ceea ce se întâmplă în Marea Caspică

Foto: RIA Novosti

Numai țările riverane Mării Caspice (Rusia, Azerbaidjan, Iran, Kazahstan și Turkmenistan) poartă responsabilitatea pentru situația din regiune, pentru că așa prevede Convenția privind statutul de drept al acestei mări, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Șeful MAE rus a arătat că Azerbaidjan, Iran, Kazahstan și Turkmenistan sunt buni parteneri ai Rusiei ”și pe alte direcții ale politicii noastre externe”. ”Este esențial ca regiunea Caspică, așa cum prevede Convenția privind statutul acestei mări să rămână o zonă unde responsabilitea pentru tot ce se întâmplă revine celor cinci țări riverane”, a spus șeful diplomației de la Moscova.

În altă ordine de idei, Lavrov a declarat, în legătură cu incidentul din Strâmtoarea Kerci, Uniunea Europeană ar trebui să instituie sancțiuni în privința Ucrainei, nu a Rusiei. ”Acolo, într-adevăr, au fost niște grave încălcări ale normelor și regulilor de navigație în Strâmtoarea Kerci de către navele militare ucrainene”, a spus Lavrov comentând, la solicitarea agenției TASS apelul ministrului danez de externe, Anders Samuelsen, de a spori sancțiunile împotriva Moscovei. ”De aceea, a continuat șeful diplomației ruse, dacă s-ar fi avut în vedere pedepsirea lor, a ucrainenilor, o merită din plin”.

În data de 25 noiembrie, trei nave aparținând flotei militare a Ucrainei au încălcat ordinea de trecere a navelor militare prin apele teritoriale ale Rusiei trecând din Marea Neagră în Marea Azov. Toate solicitările legale venite din partea grănicerilor de a se opri au fost ignorate de navele ucrainene. Ele au fost reținute și aduse în Kerci, iar 24 de marinari ucraineni au fost arestați, prin decizie judecătorească, sub acuzația de trecerea ilegală a frontierelor de stat ale Rusiei, amintește TASS.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875126