Hot News
Cine va avea de suferit din cauza noilor sancțiuni ale SUA
19/02
Deputații, pedepsiți pentru informații incorecte
20/02

SUA au ajutat Rusia să strângă 450 miliarde dolari

Banca Rusiei /Foto: RIA Novosti

În timp ce Washingtonul pregătește alte sancțiuni împotriva Moscovei, americanii au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Impresionantele rezerve valutare ale Rusiei, care depășesc întreaga datorie externă a țării, sunt, oarecum, ”meritul” sancțiunilor impuse de Statele Unite și de Uniunea Europeană, scrie RIA Novosti într-un comentariu pe această temă.

De ce este nevoie de rezerve

În februarie, volumul rezervelor valutare și de aur ale Băncii Rusiei au fost estimate la 475 miliarde de dolari, cifră care depășește datoria totală a statului (453 miliarde dolari), fiind, totodată, de trei ori mai mare decât normele recomandate de Fondul Monetar Internațional.
Rezervele valutare reprezintă active străine cu un grad ridicat de lichiditate, aflate la dispoziția Băncii Rusiei. Ele sunt folosite pentru a finanța deficitul balanței de plăți, pentru a acționa asupra cursului de schimb valutar prin intermediul intervențiilor, pentru a susține încredere în valuta și economia statului, dar și ca bază pentru împrumuturi străine.

Cumularea lor a fost facilitată de o regulă bugetară: toate veniturile obținute din petrol și gaze naturale, care se situează dincolo de prețul de bază înscris în buget (40 de dolari/baril) se direcționează spre visteria statului. Asta în condițiile în care, anul trecut, barilul marca Brent a costat, în medie, 70 de dolari.

Pernă de securitate

În 2014, Banca Centrală a efectuat intervenții valutare pentru a susține rubla și pentru a salva economia de consecințele crizei economice. Prin urmare, rezervele s-au redus, atunci, cu 25%. Începând din 2015, rezervele se refac. Din februarie anul trecut, ele au crescut cu 27 miliarde de dolari. Într-un ritm care este unul dintre cele mai ridicate dintre marile economii ale lumii.

Banca Centrală este consecventă în politica ei. Nu e nimic anormal: presiunea sancțiunilor se intensifică, iar Rusia își creează tot mai activ un fel de pernă de securitate. Creșterea rezervelor valutare este urmare nu doar a regulii bugetare, dar și a prețurilor relativ ridicate la petrol. Paradoxal, dar sancțiunile americane și europene au avut contribuția lor.

Sancțiunile au venit în ajutor

”Din cauza sancțiunilor, cele mai mari bănci și companii petroliere ale Rusiei nu s-au mai putut împrumuta de la băncile occidentale. Prin urmare, ele și-au plătit datoriile pe măsura aproprierii scadenței, reducând, în același timp volumul creditelor. Rezultatul: s-a acumulat capital liber”, constata cotidianul american The New York Times, apreciind că, dintr-un anumit punct de vedere, acest lucru ar putea fi interpretat ca un factor negativ, care indică o reducere a activității economice și încetinirea procesului investițional. Dar, continuă publicația menționată, Rusia nu are nevoie stringentă de împrumuturi din afară, fiind una dintre cele mai puțin îndatorate țări din lume. Numai într-un singur an, datoria țării s-a redus cu aproape 10%.

Volumul solid de rezerve valutare pune la adăpost Rusia de riscurile generate de sancțiuni, susținând rezerva de stabilitate a economiei naționale. Este deosebit de important faptul că rezervele acoperă în totalitate datoria externă. Cu alte cuvinte, Ministerul de Finanțe, dacă va fi necesar, o poate stinge oricând.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875067