Hot News
Planul de refacere a drumurilor este realist
02/03
A murit un laureat al premiului Nobel, Jores Alfiorov
03/03

De ce bărbații au salarii mai mari decât femeile

Foto: TASS

Munca femeilor este plătită în Rusia cu 30% mai puțin decât cea a bărbaților. La acest indicator, Rusia este în urma majorității statelor, inclusiv din CSI. Angajatorii preferă candidații-bărbați și sunt dispuși să le acorde un sprijin financiar superior. Împotriva femeilor continuă să acționeze legi nescrise, scrie Gazeta.ru.

Salariul mediu al femeilor în Rusia reprezintă 70% din salariul bărbaților, a declarat vicepremierul Olga Golodeț la un forum de specialitate. ”Procentul de ocupare a femeilor este ridicat, dar dacă vorbim despre salarii, el nu este decât 70% din salariul mediu al bărbaților”, a detaliat oficialul rus.

Potrivit spuselor sale, ”cu toate posibilitățile de care dispun, femeile nu ating același nivel de formare, de ascensiune în carieră și de remunerație ca bărbații”, a adăugat Golodeț.

Ministerul Muncii amintește, totodată, că indicatorul diferenței de salariu dintre bărbați și femei s-a redus de la 36,8%, în 2001, la 28,3%, în 2017.

În Rusia, diferența de gen la salarizare sporește de la 20 la 40 de ani. Un fenomen legat de nașterea copiilor în această perioadă, care coincide cu perioada de educare preșcolară a copilului, arată un raport de specialitate. În Europa, această pauză de muncă este mai scurtă. Spre exemplu, în Slovenia, în țările fostei Iugoslavii, în Cipru, Norvegia și Portugalia, pauza este chiar mai mică de o lună. În Rusia însă, ea merge de la 9 luni la trei ani.

”Să spui că această diferență de salarizare este un fenomen de masă este greșit. În majoritatea cazurilor, în cadrul aceeași profesii și funcții, salariile sunt egale și depind de experiență, profesionalism și de rezultatele înregistrate”, a comentat directorul general al portalului pentru oferte de muncă, Rabota.ru, Aleksandr Veterkov.

El recunoaște, totodată, că discrepanța între salariile bărbaților și femeilor se produce în funcțiile de conducere. ”De multe ori, acest lucru se datorează pretențiilor mai modeste din partea doamnelor, pentru că un venit mai mare presupune și un program de lucru mai încărcat. Ajunși în funcții de conducere, bărbații sunt dispuși să acorde muncii timpul lor liber, de aceea sunt preferați de angajatori”, a apreciat analistul.

În plus, sunt profesii unde munca fizică constituie elementul principal și unde salariile sunt peste media pieței, înclinând și mai mult balanța în favoarea bărbaților, spune el.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875087