Hot News
Grigori Karasin despre relațiile cu Ucraina
02/03
De ce bărbații au salarii mai mari decât femeile
02/03

Planul de refacere a drumurilor este realist

Foto: RIA Novosti

Activitatea guvernatorilor va fi evaluată după modul de îndeplinire a proiectului federal ”Rețeaua rutieră”, scrie cotidianul economic ”Vedomosti”. Ziarul amintește că, în mesajul său adresat Parlamentului, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a cerut regiunilor să acorde atenția asupra stării drumurilor și a promis să dubleze cheltuielile pentru drumuri.

Ziarul susține că Ministerul Dezvoltării Economice a pregătit un proiect de evaluare a guvernatorilor în funcție de starea drumurilor din regiuni. Pentru proiectul ”Rețeaua rutieră”, statul va cheltui 4,4 trilioane de ruble (în jur de 60 miliarde de euro), inclusiv 300 de miliarde (peste 4 miliarde de euro) din bugetul federal și va transfera regiunilor veniturile din acciza pe carburanți.

Lucrările de întreținere și reparații curente vor fi suportate din banii regiunilor, fondurile federale urmând să fie alocate numai pentru reconstrucții, a explicat un oficial federal. Chiar dacă ajutorul pentru drumuri nu este foarte mare, schimbările sunt de natură instituțională, spune Mihail Blinkin, directorul Institutului transporturilor din cadrul Școlii Superioare de Economie. În opinia lui, odată cu redistribuirea accizei pe carburanți, regiunile vor dispune de resurse mai simplu de cheltuit decât subvențiile federale.

A fost pusă la punct metodologia de evaluare a guvernatorilor: cel mai ridicat punctaj (0,5) poate fi obținut pentru refacerea autostrăzilor regionale, 0,35 – pentru repararea arterelor rutiere din marile aglomerații, cu peste 200.000 de locuitori și 0,15 pentru reducerea numărului de drumuri supraaglomerate. Dacă planul va fi îndeplinit în proporție de peste 90%, guvernatorii vor primi punctaje foarte ridicate. Dacă procentul va fi chiar și de 80%, punctajul va scădea puternic.

”Regiunile pornesc în această întrecere de pe poziții diferite”, arată vicepreședintele Centrului pentru economia infrastructurii, Pavel Cistiakov, subliniind că fondurile au fost astfel repartizate, încât schimbările să fie simțite de cât mai mulți oameni.

Cele mai proaste drumuri se vor afla, la sfârșitul anului 2024, în regiunile Tveri, Arhanghelsk, Orenburg, pe ultimul loc situându-se Saratov, unde numai un sfert din drumuri vor fi aduse la stare normală (față de 9%, în prezent). Cele mai bune șoșele în regiuni vor fi acolo unde ele și acum sunt bune și unde îmbunătățirile vor fi minimale: în Districtul Autonom Hantî-Mansi, în regiunile Amur, Magadan, Krasnoiarsk – 85,7%. Într-o stare foarte bună vor fi drumurile din două regiuni caucaziene – Stavropol (77,6%) și Ingușetia (75,8%).

Indicatorii înscriși în proiect sunt realiști, realizabili și bine calculați, consideră specialiștii. ”De la sfârșitul anului trecut, pentru repararea drumurilor s-au alocat sume colosale, miliarde de ruble”, se declară mulțumit de finanțare guvernatorul unei regiuni din partea centrală a Rusiei. Dar planificarea finanțării este dificilă, se plânge ministrul transporturilor uneia dintre regiuni: proiectele naționale sunt calculate pentru șase ani, iar bugetul se adoptă pe trei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875075