Hot News
Corneliu Vlad: În relațiile ruso-germane, Berlinul schimbă cărțile
05/03
Vladimir Cijov: Dreptul internațional, în pericol
06/03

Condițiile menținerii tranzitului de gaze prin Ucraina

Foto: TASS

Premierul rus, Dmitri Medvedev, a vorbit despre condițiile în care Moscova va păstra tranzitul de gaze naturale spre Europa via Ucraina după 2019. Este vorba de o situație politică stabilă și condiții comerciale avantajoase.

”Suntem dispuși să menținem tranzitul de gaze prin sistemul ucrainean de conducte și după 2019. Desigur, cu respectarea anumitor condiții”, a subliniat premierul. ”Pe scurt, este vorba de reglementarea relațiilor între companiile interesate, parametrii avantajoși în tranzacțiile economice și comerciale, precum și o situație politică stabilă”, a detaliat Dmitri Medvedev, într-un interviu acordat publicației Luxemburger Wort.

Șeful Guvernului a asigurat că Moscova nu va renunța la livrările de gaze prin conductele deja existente după construirea gazoductelor Nord Stream-2 și Turkish Stream. Potrivit precizărilor sale, este vorba atât de tranzitul prin Ucraina, dar și prin alte țări.

”În calitatea sa de vechi și mare furnizor de carburant, Rusia dorește să-și diversifice canalele de transport al gazelor naturale pe piața europeană, a subliniat premierul. În ultimă instanță, cu cât vor fi mai multe trasee de tranzit, cu atât mai sigure vor fi livrările”, a adăugat Dmitri Medvedev.

Premierul s-a declarat convins că Europa va rămâne cel mai mare consumator de gaze rusești, în pofida dezvoltării dinamice a energiei verzi și a segmentului de gaze naturale lichefiate. ”În orice caz, atâta timp cât deciziile vor fi adoptate pornind de la considerente economice sau până când nu se va întâmpla cine știe ce progres cu adevărat revoluționar în tehnologiile energetice”, a subliniat șeful Guvernului rus.
Medvedev a amintit că, în ultimii ani, livrările de gaze naturale pe piața europeană cresc. ”Iar perspectivele sunt, în general, destul de bune, grație mai multor motive obiective, precum reducerea producției proprii la zăcămintele din Marea Nordului, renunțarea, parțial, la centralele pe cărbune, iar în unele țări chiar și la cele nucleare. Și, desigur, din necesitatea de a asigura sursele regenerabile de energie, dar încă nu foarte sigure din punct de vedere energetic”, a spus Medvedev.

”Prin urmare, eu cred că, într-un viitor apropiat, gazul rusesc va acoperi o parte consistentă a consumului de energie al țărilor europene”, a spus Medvedev, citat de agenția TASS.

Întrebat în legătură cu motivele care au determinat Rusia să construiască noul gazoduct Nord Stream-2, premierul a identificat, printre altele, oportunitatea economică și reducerea riscurilor de tranzit. ”Rusia este prezentă pe piața europeană de câteva decenii. Ținem la reputația noastră de furnizor de încredere și vrem să fiți convinși că vom putea și pe viitor să ne îndeplinim în totalitate obligațiile noastre”. ”De altfel, acesta este încă un motiv pentru care noi creăm un coridor de transport suplimentar pentru livrarea gazului nostru”, a adăugat Medvedev.

Potrivit precizărilor sale, ponderea gazului rus în consumul de gaze al Uniunii Europene este, acum, de aproximativ 30%, iar Nord Stream-2 nu va schimba situația în mod radical. ”El va asigura doar o parte din importurile necesare Uniunii Europene, dar pe un traseu mult mai stabil și mai ieftin comparativ cu itinerariul actual, a explicat Medvedev. Este un avantaj net pentru consumatorii europeni”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052