Hot News
Propunerea Rusiei ”pentru liniștea generală”
06/03
Amenzi colosale pentru informații false
07/03

Garanția celui mai bun preț: Rusia încurcă SUA pe piața GPL

Foto: Novatek

În februarie, Rusia a trimis 19 loturi de gaze naturale lichefiate (GPL) spre terminalele europene. Volumul total al livrărilor a depășit 1,41 milioane tone – un record absolut, scrie RIA Novosti într-un material pe această temă.

Obligând Europa să construiască terminale pentru GPL, americanii au făcut, se pare, un mare serviciu Rusiei: în februarie, Novatek a livrat în Uniunea Europeană un volum record, de 1,41 milioane tone, împingând pe locul secund liderul tradițional, Qatarul.

În același timp, Statele Unite, care au trimis în Europa nouă partide de GPL de 0,64 milioane tone, nu s-au clasat nici măcar în primele trei locuri, lăsând înainte Algeria și Nigeria.

Directorul financiar al Novatek, Gyetvey Mark Anthony, spune că întreprinderea a reușit să intre în rândul liderilor pe piața europeană de GPL grație costurilor de produse reduse ale gazelor lichefiate. Ca atare, Novatek livrează în Europa la un preț de 3,15 dolari/MMBtu (echivalentul a 293,1 KWh). La americani este de două și ceva de ori mai mult: șapte-opt dolari.

”Oricât de straniu sună, dar în februarie, gazul lichefiat din Rusia a costat Europa mai puțin decât gazele naturale furnizate prin conducte. Prețul estimat de Gazprom pentru anul în curs este de 230 dolari/1000 metri cubi sau 6,4 dolari/MMBtu față de 3,15 la Novatek”.

În următorii ani, Rusia intenționează să-și sporească prezența pe piețele străine de GPL. Potrivit ministrului rus al energiei, Aleksandr Novak, până în 2025 această pondere va fi de 15% din schimburile mondiale de gaze lichefiate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079