Hot News
Cine are dreptul la pensie dublă
23/03
Serghei Șoigu: Ce notă merită rușii la geografie
23/03

În Rusia, a fost lansat cu succes reactorul unei noi unități dintr-o centrală nucleară

Centrala Nucleară Novovoronej/Foto: Rosenergoatom

La CN Novovoronej, a avut loc unul dintre evenimente cheie în industria energiei atomice a Rusiei din ultimul timp – a fost lansat cu succes reactorul nuclear VVER-1200 al unității inovatoare energetice nr. 2. Știrea a fost transmisă de serviciul de presă al concernului Rosenergoatom.

În seara zilei de 22 martie, instalația reactorului a fost adusă la un nivel de putere minim controlat.

„Pentru prima dată, în reactorul unității energetice care lucrează cu o putere suficientă pentru a fi controlată reacția de fisiune în lanț”, a fost înregistrat un flux de neutroni corespunzător unui nivel minim controlat , s-a spus la Rosenergoatom.

În astfel de cazuri, se spune figurativ că reactorul „a început să trăiască”.

În viitorul apropiat, specialiștii vor efectua testele necesare pentru a confirma fiabilitatea întregului sistem de control fizic nuclear și siguranță a instalației. Apoi începe faza de pornire a energiei. Se preconizează că unitatea energetică va fi pusă în funcțiune pilot, până la finele anului.

CN Novovoronej este situată pe malul Donului, la 42 de kilometri spre sud de Voronej. Aceasta este prima centrală nucleară din Rusia cu reactoare de tip VVER (reactoare energetice de tipul apă-apă, având un corp și apa sub presiune). Unitatea de putere cu reactorul VVER-1200 aparține generației „3+” – în comparație cu unitățile de generație anterioară (cu reactorul VVER-1000) și are o serie de avantaje care sporesc semnificativ caracteristicile sale economice și de siguranță.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875112