Hot News
Companiile petroliere îngheață prețul la carburanți
28/03
”Lukoil” își închide biroul din Houston
29/03

Kosaciov: Cuvintele lui Trump despre necesitatea plecării Rusiei din Venezuela sunt inacceptabile

Foto: globallookpress.com

Șeful Comitetului pentru Afaceri Internaționale al Consiliului Federației din Rusia a invitat Washingtonul să dea un exemplu și să părăsească țările în care nu au nimic de făcut.

Konstantin Kosaciov, a numit drept inacceptabilă și prost gândită declarația președintelui american Donald Trump, precum că partea americană va lua în considerare toate opțiunile posibile pentru a face ca Rusia „să plece” din Venezuela.

„Aceasta este o declarație, care, desigur, este plină de opacitate și imprevizibilitate și, prin urmare, este periculoasă”, a declarat Kosaciov pe postul de televiziune ”Rusia-24”.

Senatorul rus a subliniat că declarațiile lui Trump sunt o încercare de a „interfera cu obrăznicie în relațiile bilaterale ale celor două țări suverane”, dictând Rusiei ordinea acțiunilor cu partenerul ei.

El a reamintit că interacțiunea dintre Rusia și Venezuela, inclusiv în domeniul tehnico-militar, se desfășoară în cadrul dreptului internațional. „Sper că Venezuela va rămâne în continuare un partener bun și de încredere pentru Rusia. Suntem absolut pregătiți pentru acest lucru”, a spus Kosaciov.

Parlamentarul rus a răspuns apelului lui Trump ca Rusia să plece din Venezuela, invitând autoritățile americane să dea un exemplu și să plece din țările în care nu au ce să caute.

Anterior, președintele american, în timpul unei întâlniri, din Casa Albă, cu Fabiana Rosales, soția liderului opoziției din Venezuela, Juan Guaido, a declarat că Statele Unite vor lua în considerare toate opțiunile posibile pentru a forța Rusia să părăsească Venezuela.

„Un răspuns logic la chemarea Washingtonului de a „o șterge” de undeva este de a oferi un bun exemplu pentru a face acest lucru. Lista țărilor din afara emisferei occidentale, unde America nu are ce să caute, va lua prea mult spațiu. Iar plecarea „jandarmului mondial” din aceste țări poate ajuta mult mai mult la independență și democrație în cele mai diferite regiuni ale lumii, decât prezența militară permanentă, care reamintește cine este șeful în casa altcuiva. N-a venit timpul să începem al doilea val de decolonizare? „- a scris Kosaciov, miercuri, pe Facebook.

El a cerut să nu uităm că apelul (de a pleca din Venezuela – n.r.) a fost făcut de autoritățile țării, care este prezentă, absolut ilegal, timp de câțiva ani, pe teritoriul Siriei, fără consimțământul autorităților locale. „Mai este de menționat, de exemplu, Kosovo, unde militarii americani se aflau chiar înainte de evenimentele tragice, din primăvara anului 1999 și cu atât mai mult înainte de recunoașterea suveranității Kosovo care, s-a făcut, desigur, fără a cere aprobarea din partea Belgradului”, a adăugat șeful comitetului internațional al Consiliului Federației.

Potrivit senatorului, o asemenea declarație a lui Trump este „un simptom al iritării Casei Albe pentru faptul că nu s-a reușit, de la bun început, organizarea [în Venezuela] nici a unei lovituri de stat, ca în Ucraina, nici a unei invazii externe, ca în Irak sau Libia, iar de vina pentru aceasta este, chipurile, Rusia”.

Rusia și Venezuela

Anterior, președintele Adunării Constituționale a Venezuelei, Diosdado Cabello, a confirmat sosirea în țară a două avioane din Federația Rusă. Ziarul El Comercio a raportat că An-124 și Il-62, cu militari ruși și cu 35 de tone de mărfuri, au sosit la 23 martie pe aeroportul din Caracas.

Într-un comentariu, difuzat marți, Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, a declarat că experții din Rusia au sosit în Venezuela, în strictă conformitate cu constituția republicii. După cum a subliniat Zaharova, „prezența specialiștilor ruși în Venezuela este reglementată de un acord între guvernul Federației Ruse și guvernul Venezuelei, privind cooperarea tehnico-militară, semnat în mai 2001 și care a trecut la timp procedurile de ratificare necesare în ambele state”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875095