Hot News
Ce a sugerat Guvernul teatrelor de operă și balet
21/04
Lavrov: Factorul forței nu a dispărut din politica Occidentului
22/04

Destinații turistice: Palatul Peterhof din St. Petersburg (VIDEO)

Foto: lidenz.ru

Complexul de palate și parcuri, Peterhof, fondat de Petru Cel Mare, în 1710, s-a dorit a fi un palat atât de minunat, încât să poată rivaliza cu Palatul Versailles din Franta. Pe o suprafața ce se întinde pe mai mult de șase sute de hectare, Petru și succesorii săi au construit în jur de 30 de palate și pavilioane, Peterhof-ul devenind una dintre cele mai luxoase reședințe de vară ale țarilor, un simbol al cuceririi de către Rusia a accesului la Marea Baltică. În fiecare an, Muzeul Peterhof este vizitat de patru milioane și jumătate de oameni.

În anii ’20 ai secolului al XVIII-lea, au fost amenajate Grădina Superioară și Parcul Inferior, au fost construite Marele Palat și câteva palate și pavilioane „mici”; a fost creat cel mai mare sistem de fântâni și cascade de apă din lume, a fost efectuată cea mai mare parte a decorului sculptural .

Atracția cea mai importantă din Peterhof este Marea Cascadă, terminată în anul 1724, ca piesă de rezistență a întregului ansamblu de fântâni, creat după ce Petru cel Mare a văzut fântânile de la Palatul Versailles. Planul consta dintr-o cascadă mare care începe de la baza Marelui Palat spre un canal lung ce duce până în Golful Finic. Multe alte fântâni au fost și ele încorporate în acest plan inițial, iar apa provine dintr-un izvor natural din apropiere.

In centrul faimoasei cascade se găsește fântâna lui Samson, ce-l înfățișează pe eroul biblic Samson ținând deschise fălcile unui leu. Statuia simbolizează victoria Rusiei în fata Suediei la Poltava (1709). Doar cascada este decorată cu 39 de statui din bronz si 75 de fântâni. Pe terasa din vârful cascadei, care oferă priveliști deosebite spre mare, se găsește o pereche de tritoni si o serie de statui ale unor eroi antici ce decorează cele 17 trepte care duc la Marele Canal. Basoreliefurile treptelor glorifică si ele națiunea rusă victorioasă.

Perioada de înflorire a Peterhof-ului este, fără îndoială, legată de împăratul Nikolai I (1825-1854). Atunci, între altele, au apărut două noi parcuri peisagistice: Alexandria cu Palatul Cottage, Pavilionul cu Ferma, Vila de Jos și Capela și Parcul Colonist, cu două insule și pavilioane pe ele, Țarițîn și Olghin.

Peterhof-ul se alfă la aproximativ 25 de km vest de Sankt Petersburg și se poate ajunge la el cu ajutorul unei ambarcațiuni care aduce turiștii de la debarcaderul ce se găsește chiar în fața Muzeului Ermitaj.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052