Hot News
Ce a rămas dintr-un vapor scufudat în Marea Neagră, cu peste 100 de ani în urmă
12/05
Putin: Ce înseamnă hocheiul pentru liderii lumii
13/05

Ce ar putea propune Rusiei Secretarul de Stat Mike Pompeo

Foto: EPA/SHAWN THEW

Luni, 13 mai, ar urma să ajungă la Moscova secretarul de stat american, Mike Pompeo. În cele două zile ale vizitei, șeful diplomației de la Washington intenționează să-l întâlnească pe omologul său rus, Serghei Lavrov și, posibil, să fie primit de președintele Vladimir Putin. Un comentariu pe această temă din partea politologului Serghei Markov, directorul Institutului pentru Studii Politice. (După ce acest comentariu a fost pus pe pagina site-ului, s-a făcut cunoscut că demnitarul american vine în Rusia nu luni, ci marți, îndreptându-se la Soci direct de la Bruxelles – n.r.). 

”În primul rând, vreau să subliniez că este practic imposibil să anticipezi tematica discuțiilor. Politica externă a Statelor Unite este haotică și spontană, orice pronostic precis fiind destul de puțin probabil”, a spus Markov pentru ”Moskovski komsomoleț”.

”Deși se poate estima cu destul de multă certitudine despre ce nu se va vorbi. Primul este, firește, Nord Stream-2, unde pur și simplu nu există posibilități de dialog și unde este imposibil vreun compromis între părți. Noi suntem determinați să ducem la bun sfârșit construcția gazoductului, în timp ce SUA sunt la fel de determinate să nu permită Rusiei să facă acest lucru. În al doilea rând, este destul de improbabil ca părțile să ridice problema Ucrainei. În actuala situație, Donald Trump nu are libertate politică pentru a se ocupa de criza ucraineană. În același timp, el, pur și simplu, nu poate cere acest lucru Rusiei, pentru că am ajuns la zid, de unde nu mai ai unde să dai înapoi. Printre altele, un compromis pe această temă va fi posibil când Trump va începe să sape scandalul legat de corupția lui Joe Biden, care acum este candidat din partea Partidului Democrat. Deși el i-a asigurat fiului său un acoperiș politic pentru ca el să fure câteva milioane de dolari în Ucraina. Iar Trump va presa în această direcție. Altfel nu poate, pentru că, în caz contrar, va fi acuzat de concesii în favoarea lui Vladimir Putin, de complot cu rușii și de vânzarea intereselor americane, crede politologul.

În opinia politologului, Pompeo va vorbi despre Venezuela. Trump este interesat de înlăturarea lui Maduro, el putând câștiga, astfel, câteva procente din voturile populației de limba spaniolă din SUA la viitoarele alegeri. Markov crede însă că un compromis este puțin probabil, având în vedere că Rusia nu este interesată de un astfel de scenariu, iar președintele american nu are ce să propună Kremlinului pentru ca Rusia ”să-și trădeze” aliatul.

Pe de altă parte, mai mult ca sigur că, printre subiecte, se va regăsi chestiunea iraniană. Americanii continuă să-și înăsprească sancțiunile împotriva acestei țări, în timp ce Europa vrea să păstreze acordul nuclear. Dar vecinii noștri de continent s-au dovedit prea slabi și, de aceea, presiunea asupra Iranului se va întări. De fapt, europenii nu vor putea, pur și simplu, să-și apere afacerile dacă vor lucra cu Iranul. Rusia este însă capabilă. La fel și China. Mike Pompeo va propune ceva, dar rămâne aceeași întrebare – ce vom primi în schimb. Răspunsul este același ca în cazul Venezuelei – absolut nimic.

Este posibil, de asemenea, să se discute despre Coreea de Nord. Trump a creat o situație de criză cu Phenianul, după care el însuși a încercat să calmeze lucrurile. Dar planul lor cu Kim Jong Un a eșuat, liderul nord-coreean părăsind negocierile foarte supărat, dacă nu chiar furios. Cu Putin însă, șeful Coreei de Nord a dialogat bine. Iar acum Trump va încerca să înțeleagă ce anume se întâmplă între țările noastre. Aici este loc de compromis, pentru că și noi și americanii suntem interesați de înghețarea programului nuclear nord-coreean – există temeri justificate.

”Și, în sfârșit, China. SUA răsucește manivela războiului comercial cu China și vrea ca Rusia, fie și indirect, să simtă acest lucru. Nu e prea interesant pentru noi, dar putem ”juca” un pic, pentru că la nivelul guvernului există o oarecare nemulțumire legată de comportamentul Chinei într-o serie de chestiuni”, este de părere Serghei Markov. ”Cel mai important element este comerțul. Băncile chineze se tem acum de sancțiunile americane și nu știu cum să lucreze cu noi. Dar noi vindem armament Chinei. Și nu este foarte clar, în acest context, cum vor putea chinezii să se achite față de noi în configurația dată. Iar această teamă exagerată împiedică dezvoltarea proiectelor investiționale în China. Ceea ce deranjează Rusia, care nu ar avea nimic împotriva să preseze un pic China. Pentru a-i arăta că noi nu suntem ”sorțiți” să fim partenerul Chinei și că putem căuta și alte variante.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875164