Hot News
Catastrofa MH17: Liderul opoziției olandeze a admis vina Ucrainei
25/05
Prima navă de croazieră a Rusiei, de cinci stele, a fost lansată la apă
25/05

Minskul șantajează Moscova

Foto: Kommersant

În ajunul delicatelor negocieri cu Rusia, despre acordarea de compensații pentru petrolul contaminat din oleoductul ”Drujba”, Republica Belarus a ridicat problema cumpărării de țiței din Kazahstan, scrie ”Kommersant”.

Subiectul a fost abordat de către liderul de la Minsk, Aleksandr Lukașneko, la întrevederea lui cu ambasadorul kazah, Ermuhamet Ertîsbaev. Ar fi vorba despre petrolul kazah care tranzitează Rusia și pentru care este nevoie de aprobarea Moscovei. Dacă se ajunge la o înțelegere, partea kazahă este pregătită să înceapă livrările.

Sursele ziarului ”Kommersant” au declarat că, în prezent, capacitatea conductei ”Drujba”, prin care se preconizează tranzitul, este ocupată cu petrol rusesc, furnizat atât în Belarus, cât și la export, în Europa Centrală și în Europa de Est.

În plus, livrările de petrol kazah vor fi mai puțin avantajoase, cele de petrol rusesc efectuându-se fără taxe vamale. Prin urmare, atâta timp cât va funcționa un regim preferențial, țițeiul rusesc va rămâne mult mai atractiv pentru uzinele de prelucrare belaruse, spune consultantul agenției Argus, Serghei Aghibalov.

În plus, nici producătorii kazahi de petrol nu sunt foarte interesați să-și livreze producția în Belarus. Surse apropiate Kazmunaigaz-ului au declarat că subiectul reapare periodic pe ordinea de zi, dar niciodată nu se merge mai departe de discuții. Mai ales că nu există prea mult petrol liber de contract, în Kazahstan.

”Kommersant” notează că problema petrolului kazah s-a ivit în ajunul negocierilor premierilor rus și belarus privind compensațiile cerute de Minsk pentru petrolul contaminat. Dialogul se anunță dificil, iar găsirea unor surse alternative de materie primă este pe deplin justificată pentru întărirea pozițiilor celor două părți, recunoaște Serghei Aghibalov. În același timp, directorul Centrului belarus pe probleme de integrare europeană, Iuri Șevțov, consideră că Minskul caută, cu adevărat, petrol pe piața liberă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875048