Hot News
Armata a primit două noi avioane MiG-35
18/06
Kremlinul, despre posibile atacuri cibernetice împotriva Rusiei
18/06

Erdogan dezvăluie când vor fi livrate sistemele S-400

Foto: Reuters

Ankara ar putea primi primele sisteme de rachetă S-400, chiar la începutul lunii iulie, a declarat președintele Turciei, Recep Tayyiip Erdogan.

Șeful statului a arătat că, în privința Rusiei, totul este convenit, subiectul e închis, pentru că sistemele au fost deja cumpărate. ”Nu se întrevăd alte probleme. Cred că livrările vor începe în prima jumătate a lunii iulie”, a anunțat Erdogan, adresându-se ziariștilor care s-au aflat la bordul avionului care l-au dus acasă pe președintele Turciei, de la Dușanbe, unde el a participat la Conferința privind Cooperarea și Măsurile de Încredere în Asia (CICA).

TASS amintește că, la 14 iunie, s-a anunțat că Turcia va adopta măsuri de retorsiune, dacă Statele Unite vor introduce sancțiuni împotriva ei, pentru că a cumpărat S-400. MAE rus a arătat, la rândul lui, că, în această fază, deja nu se mai poate renunța la contract și că, oricum, o asemenea variantă nu a fost luată în discuție.

Anterior, Erdogan a afirmat că, pentru asigurarea securității statului, Turcia nu intenționează să ceară permisiunea cuiva. Americanii au lansat, de câteva ori, ultimatumuri la adresa părții turce: dacă Ankara nu va renunța la achiziția de rachete rusești, Washingtonul nu-i va livra avioane de atac din generația cinci, F-35. SUA și alte state NATO se tem că, dacă Turcia va avea în dotare atât S-400, cât și F-35, radarele sistemelor rusești vor învăța să identifice și să urmărească avioanele americane de asalt. Acordul, privind livrarea, către Ankara, a patru divizii S-400, a fost convenit în septembrie 2017. Costul contractului s-a ridicat la 2,5 miliarde de dolari, jumătate din sumă fiind acoperită de un credit rusesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089