Hot News
A fost reținut adjunctul președintelui Fondului de Pensii al Rusiei
12/07
Când dispar cele mai populare profesii din Rusia
13/07

Datoria externă a Rusiei a crescut cu 6,1%

Banca Centrală a Rusiei/ Foto: Izvestia

În prima jumătate a acestui an, datoria externă a Rusiei a crescut cu 6,1%. Investitorii străini evaluează la 1,2% eventualitatea ca țara să nu-și poată onora obligațiunile. Pe piețele economiilor dezvoltate dobânzile continuă să scadă. În această situație, străinii cumpără titluri de stat emise de statul rus, în pofida amenințărilor SUA de a interzice achiziția lor.

Banca Rusiei a dezvăluit amploarea datoriei externe a țării. Astfel, la 1 iulie, volumul acestei datorii s-a ridicat la 482,4 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă o creștere de 6,1% de la începutul anului.

”Un rol însemnat l-a jucat achiziția de către nerezidenți a obligațiunilor suverane denominate în ruble rusești, dar și în valute străine, precum și creșterea datoriei la dividendele cumulate, dar neplătite și care are un caracter sezonier”, se arată în comunicatul Băncii Centrale.

În ultimii ani, Rusia și-a sporit datoria, dar destul de corect. La 1 ianuarie 2019, datorie externă s-a cifrat la 453,7 miliarde de dolari, cu 12,4% mai puțin decât în 2018.

Datoria externă a Rusiei înseamnă obligațiuni denominate, de regulă, în valută străină, deși Rusia are câteva emisii de bonduri destinate cumpărătorilor străini, dar care sunt lansate în ruble. Astfel de obligațiuni sunt cumpărate, de regulă, de investitorii nerezidenți. Iar în condițiile în care marea majoritate a băncilor centrale mondiale sunt înclinate spre o relaxare a politicilor fiscale, adică spre o reducere a dobânzii cheie, Banca Rusiei ține, deocamdată, dobânda de referință la un nivel destul de ridicat – 7,75% pe an, interesul investitorilor străini pentru obligațiunile ruse crește, explică Serghei Stukalov, director general la firma Ronin Trust.

Situația datoriei externe a Rusiei rămâne una dintre cele mai solide componente ale economiei naționale, menționează, la rândul său, analistul Anton Pokatovici, de la BKS Premier, arătând că ”raportul dintre datoria externă și volumul rezervelor valutare s-a menținut, în iunie, la peste 0,9%”. Cu alte cuvinte, volumul rezervelor a acoperit complet, în al doilea trimestru, datoria externă, depășind-o chiar, ceea ce este un caz unic pentru toate țările de pe segmentul piețelor în curs de dezvoltare, a subliniat expertul.

Creșterea datoriei externe ale loc în paralel cu creșterea excedentului bugetar al Rusiei, care reprezintă 3,1% din PIB sau 1,561 trilioane de ruble (în jur de 22 miliarde de euro), potrivit datelor publicate pe site-ul ministerului de Finanțe. În parallel, sporește și volumul Fondului național al Bunăstării, plasat în străinătate, a arătat, pe de altă parte, Aleksandr Osin, de la Freedom Finance.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875102