Hot News
Iranul și Rusia au semnat un document de extindere a cooperării militare
31/07
Gazul va porni pe Nord Stream-2 la sfârșitul anului
01/08

MAE rus nu exclude amplasarea de rachete rusești mai aproape de SUA

Foto: TASS

MAE rus nu exclude posibilitatea amplasării de rachete rusești cu același timp de zbor, mai aproape de Statele Unite – ca răspuns la acțiuni similare, din partea Washingtonului, a declarat vice-ministrul rus al afacerilor Externe, Serghei Riabkov.

Un factor-cheie, în această speță, îl constituie, în opinia diplomatului, timpul de zbor care, în cazul rachetelor balistice, este mai mic decât al celor de croazieră.

În același timp, Riabkov a subliniat că Rusia susține moratoriul privind desfășurarea ”unor sisteme de acest gen”, ceea ce demonstrează atitudinea responsabilă a Moscovei față de securitatea internațională. ”Iar cei care o subminează și o pot distruge poartă întreaga responsabilitate. O astfel de atitudine lejeră, față de chestiuni atât de serioase, se observă, din păcate, în politica SUA și a aliaților lor din NATO”, a spus diplomatul, a cărui declarație este redată de agenția Interfax.

Riabkov și-a exprimat speranța că ”realitatea dură, a zilei de poimâine, îi va aduce cu picioarele pe pământ pe cei care au considerat, până acum, că se pot juca, asemeni unor copii, cu securitatea europeană și cu cea globală”.

”Rossiiskaia Gazeta” amintește că, zilele trecute, șeful NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că organizația lui se pregătește pentru o lume fără INF (Tratatul de reducere a rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune – n.r.). ”Alianța va riposta, dar va riposta în mod defensiv, coordonat și echilibrat. Luăm în calcul variante din sfera mijloacelor obișnuite, convenționale; mijloace antiaeriene și anti-rachetă, îmbunătățirea serviciilor de spionaj, manevre militare, noi inițiative din domeniul controlului asupra armamentelor”, a spus el.

Consilierul președintelui SUA pe probleme de securitate națională, John Bolton, a confirmat că țara lui se va retrage din INF, la 2 august. Un pas pe care Washingtonul l-a anunțat, încă la începutul anului, acuzând Moscova de încălcarea INF. Partea rusă a respins aceste acuzații, iar președintele, Vladimir Putin, a semnat, la începutul lunii iulie, decretul de suspendare a îndeplinirii prevederilor INF, subliniind că toate propunerile ruse, privind dezarmarea, ”rămân pe masă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874969