Hot News
”Roskosmos” a publicat imagini prin satelit cu incendiile din Siberia (VIDEO)
03/08
Cum trăiesc fiicele lui Gagarin
04/08

Destinații turistice: Secretele celui mai mare arhipelag din Marea Albă

Foto: RIA Novosti

Insulele Solevețki – șase mari și peste o sută mai mici – este cel mai mare arhipelag din Marea Albă. Dar toți turiștii se duc la Mănăstirea de călugări Solovețki, un lăcaș fortificat, transformat în sovhoz (analog al IAS – n.r.), în secolul trecut, apoi în lagăr de muncă silnică și în închisoare cu destinație specială. Acum, acest loc face parte din Patrimoniul cultural mondial UNESCO. Anual, Solovki este vizitat de circa 20.000 de turiști. Deplasarea spre insulă nu este simplă – doar cu vaporul sau cu elicopterul, scrie RIA Novosti.

Mănăstirea fortificată, construită în sec.XVI/ Foto: RIA Novosti

Solovki este un muzeu-rezervație istoric, arhitectural și al naturii. Aici sunt peste 250 de monumente, inclusiv cel mai mare sanctuar păgân din nordul european al Rusiei – un complex de structuri religioase și funerare. De asemenea, este recunoscut drept unic sistemul de canale și de lacuri al insulei.

În 1992, monumentele muzeului-rezervație Solovețki au fost înscrise pe lista Patrimoniului Mondial al UNESCO.

Construită în prima jumătate a secolului al XVI-lea, mănăstirea a devenit cel mare centrul cultural, dar și spiritual din Rusia.

În 1920, în timpul regimului sovietic, claustrul a fost desființat, aici organizându-se sovhozul Solovki, dar și un lagăr de muncă silnică, transformat ulterior în închisoare.

În 1967, pe teritoriul mănăstirii Solovețki a fost creat un muzeu-rezervație. În 1990, viața monahală a fost reluată.

Zidurile Kremlinului din Solovețki sunt ridicate din bolovani de aproape cinci metri lungime. Un material de construcție solid, ce conferă monumentului un aspect unic.

Biserica Sf.Apostol Andrei/ Foto: RIA Novosti

Biserica Sfântului Andrei Cel Întâi Chemat a fost construită din ordinul lui Petru I, în insula Zaiațki.

Biserica Înălțării Domnului, de pe Dealul Sekirnaia, este o biserică de piatră, pe trei niveluri, care servește drept far pe arhipelagul Solovețki. Farul de pe cupola bisericii este cel mai înalt far la Marea Albă, având înălțimea de 100 de metri.

Din cauza climei umede, aici este aproape mereu ceață. Având în vedere că Marea Albă este la mică distanță, condițiile de temperatură sunt relativ favorabile; iarna este ușoară și blândă, iar vara e răcoroasă. În iulie și în august este cald (dar nu foarte cald), iar temperatura apei marine poate atinge 19-20 grade.

Iulie și august reprezintă perioada ideală pentru călătorii. De pe continent, se poate ajunge pe arhipelag cu vaporul, cu bacul sau cu navele de croazieră, iar din Arhaghelsk, cu elicopterul. Vara, pentru turiști, sunt organizate peste 20 de trasee. Pe lacurile legate prin canale artificiale se merge cu barca.

Biserica Înălțării Domnului de pe Dealul Sekirnaia/ Foto: RIA Novosti

Pe mare și în păduri sunt numeroase animale: vulpi, veverițe, iepuri, dar și reni nordici. În apă sunt foci, belugi sau foci cu barbă, cărora, aici, li se mai spune și iepuri de apă, pentru că se sperie repede și sar pe mal, lovind puternic cu labele din spate.

 

 

 

 

 

 

Prin lacuri, cu o barcă/ Foto: RIA Novosti                                                                                         

Foca, numita aici iepure de mare/ Foto: RIA Novosti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875008