Hot News
Putin: Rusia se poate descurca și fără Consiliul Europei
25/08
La Moscova s-a deschis primul show-room pentru Aurus Senat
25/08

Șoigu i-a transmis lui Dodon documente recent desecretizate

Momentul vizitei ministrului Serghei Șoigu la Chișinău/ Fotografia preluată din postarea lui Igor Dodon, pe Twitter

Aflat în vizită la Chișinău, cu ocazia celei de-a 75-a aniversări a eliberării orașului de sub fascism, ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, i-a predat președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon, documente recent desecretizate și legate de Operațiunea Iași-Chișinău, din august 1944, relatează agenția TASS.

”Sunt documente autentice ale acelor vremuri, care spun ce s-a întâmplat în Moldova”, a precizat Șoigu. Din păcate, a continuat el, unii au început să uite faptele istorice, în special despre cum, pe durata ocupației hitleriste, populația Chișinăului a scăzut de 10 ori, de la 300.000 la 30.000 de oameni. ”S-au depus eforturi uriașe în încercarea monstruoasă de a distruge cultura moldovenească”, a afirmat Șoigu, menționând că au fost lichidate Teatrul de Operă și cel Dramatic și închise o mare parte dintre școli.

Ce spun documente de arhivă

Documentele atestă faptul că întreaga populație a orașului a fost supusă unei filtrări, prin tribunalele special înființate de către siguranța românească, iar cei găsiți drept ”suspecți” au fost imediat arestați și supuși unor pedepse severe. Administrația militară română i-a evacuat pe toți evreii din oraș și i-a trimis în regiunea Odessa, unde, ulterior, ei au fost împușcați.

Un alt document de arhivă conține ultimatumul comandantului Frontului al 3-lea Ucrainean, generalul de armată, Fiodor Tolbuhin, prezentat comandanților Armatei a 3-a române și ale Diviziei a 9-a germane, în urma eliberării Chișinăului. El a garantat să salveze viața, să dea îngrijiri medicale și să ofere siguranță în cazul încetării rezistenței. Drept urmare, peste 55.800 de soldați și ofițeri germani și români s-au predat.

O victorie comună

În opinia ministrului Șoigu, cea de-a 75-a aniversare a eliberării Chișinăului este o data istorică importantă pentru popoarele celor două țări. La Operațiunea Iași-Chișinău, a spus el, au participat reprezentanții tuturor popoarelor Uniunii Sovietice. ”Aceasta este istoria noastră comună. Aceasta este victoria noastră comună. Și este o mare onoare pentru noi. Cel mai important lucru este să păstrăm memoria strămoșilor noștri, care au luptat pentru libertatea Moldovei și pentru libertatea țării noastre comune, de atunci”, a declarat ministrul rus al apărări”

Președintele Dodon l-a asigurat pe ministrul Șoigu că toate documentele de arhivă vor ocupa un loc de cinste în muzeul Ministerului Apărării al republicii.

În acest context, deputatul în Duma de Stat, președintele comisiei pentru afacerile CSI, Leonid Kalașnikov, a apreciat că reluarea parteneriatului strategic dintre Moscova și Chișinău pe toate direcțiile, evocat de către președintele Dodon – la întrevederea cu Șoigu – reprezintă ”un progres uriaș” în relațiile dintre cele două țări. ”Cred că trecerea la colaborare și, cu atât mai mult, la parteneriat, constituie un progres uriaș în relațiile dintre țările noastre. Mai ales că suntem vecini. Consolidarea relațiilor va permite reglementarea conlucrării, iar de acolo nu e departe până la prietenia între popoare”.

În același timp, vizita ministrului rus al apărării, în capitala Republicii Moldova, la o invitația omologului său, Pavel Voicu, nu a fost văzută cu ochi buni de către prim-ministrul Maia Sandu, care a încercat să reducă caracterul acestei vizite la unul neoficial.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079