Hot News
”Cartea albă” a afacerilor din domeniul hotelier
03/09
Corneliu Vlad: “Parteneriatul eficienței” ruso-german ignoră sancțiunile
03/09

Maksim Oreșkin: Un preț al barilului de 40 de dolari, nu ne sperie

Foto: TASS

Pentru Rusia, prețul optim la petrol este de 60 de dolari/baril, a declarat șeful Ministerului Dezvoltării Economice (MER),Maksim Oreșkin (în foto), într-un interviu acordat agenției TASS.

”Pe piața petrolului, noi am făcut schimb de locuri cu saudiții: ei au nevoie de 70 de dolari/baril, noi ne mulțumim și cu 40. Deși, firește, mai bine ar fi 60 de dolari/baril, este prețul optim”, a explicat oficialul rus.

Potrivit spuselor sale, 60 de dolari/baril este nivelul care permite realizarea investițiilor în proiecte noi și dezvoltarea lor, fără probleme. Dar, chiar și în cazul unei scăderi la 40 de dolari/baril, Rusia nu va resimți (din punctul de vedere al balanței de plăți și al bugetului) o presiune importantă asupra economiei interne și a pieței financiare, a asigurat Oreșkin.

Potrivit explicațiilor sale, dacă, în 2014, era nevoie, pentru susținerea bugetului și a balanței de plăți, de un preț al petrolului de 115 dolari/baril, cifra aceasta a coborât, acum, la 45 de dolari. Dacă economia mondială se va confrunta cu probleme serioase, acest lucru se va răsfrânge și asupra Rusiei, ”dar, înainte, ne-ar fi durut mult mai tare”, a asigurat oficialul rus.

Oreșkin a amintit că, în ultimii cinci ani, a fost introdusă o nouă regulă bugetară, a fost derulat un program de consolidare bugetară și de trecere la un curs variabil, introducându-se, de asemenea, ținta de inflație.

Șeful Dezvoltării Economice a adăugat că mai sunt, încă, probleme, el evidențiind, în acest sens, regiunile cu o rată ridicată a șomajului. Totodată, trebuie găsită o soluție pentru creșterea migrației de calitate și reducerea plecărilor, peste hotare, a cadrelor înalt calificate.

Potrivit unui scenariu conservativ al prognozei macroeconomice, elaborat de către MER, începând din 2020, Rusia va rămâne fără veniturile suplimentare, încasate din comercializarea petrolului; iar cursul dolarului va trece de 70 de ruble, în 2024. În această variantă, prețul mediu al petrolului coincide cu cel înscris în buget, pentru tăierea veniturilor suplimentare (42,5 dolari/baril în 2020 și 45,9 dolari/baril în 2024).

Conform regulii bugetare, sunt considerate că fiind suplimentare câștigurile realizare din vânzarea petrolului mai scump de 40 de dolari/baril, la prețurile din 2017 (acest nivel este indexat anual, cu 2%). Cu acești bani, Ministerul Finanțelor cumpără valută pentru fondurile de rezervă, menționează RBK.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875063