Hot News
Primele nave port-elicopter vor fi construite în Crimeea
12/09
Foto: RIA Novosti
Kosaciov: Rusia vrea relații de bună vecinătate cu Moldova
13/09

Serghei Lavrov și Nicolae Popescu: Hotărârea de a normaliza relațiile

Moscova, septembrie 2019. Ministrul de externe al Republicii Moldova, Nicolae Popescu (stânga) și omologul său rus, Serghei Lavrov/ TASS

Ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, a discutat cu ministrul moldovean de externe, Nicolae Popescu, în cadrul negocierilor de la Moscova, modalități de soluționare a dezacordurilor dintre Moscova și Chișinău, cu privire la problemele de cooperare bilaterală, precum și situația populației rusofone din Republica Moldova. O atenție deosebită s-a acordat și situației din Transnistria.

O nouă etapă

Ministrul de Externe al Moldovei a purtat discuții cu Lavrov, pentru prima dată după eliminarea de la putere a Partidului Democrat din Moldova, partid care a blocat aproape toate încercările președintelui Igor Dodon de a îmbunătăți relațiile cu Rusia.

„Ultimii ani au fost dificili pentru relațiile moldo-ruse. Am trecut printr-o perioadă de neînțelegeri și, de multe ori, au fost abordări diferite ale problemelor nerezolvate; multe dintre acestea s-au acumulat”, a spus Popescu, adăugând că Moldova are voința politică de a rezolva dificultățile din relațiile cu Federația Rusă. – Consider că vizita mea este începutul lucrărilor comune pentru normalizarea relațiilor dintre Rusia și Republica Moldova. Aceasta este una dintre cele mai importante direcții ale politicii externe a guvernului din Moldova.”

La rândul său, Lavrov a descris negocierile drept ”constructive și de succes” și a lăudat orientarea noii conduceri a Republicii Moldova – în sensul normalizării relațiilor bilaterale. Potrivit acestuia, Moscova este pregătită să-și construiască relațiile cu Chișinăul pe baza Tratatului de prietenie și cooperare din 2001, menționând, în același timp, că un rol foarte important, pentru Rusia, îl joacă statutul de stat neutru, pe care îl are Moldova.

Transnistria și populația de limbă rusă

Comentând situația din Transnistria, Lavrov a subliniat că Moscova este gata să devină garant al punerii în aplicare a acordurilor la care Chișinăul și Tiraspolul ar putea ajunge și a salutat, de asemenea, reluarea negocierilor privind soluționarea transnistreană în format 5 + 2 (Moldova și Transnistria – ca părți în conflict, Rusia și Ucraina – țări-garante și mediatori, OSCE – ca mediator, iar SUA și UE – observatori), chemând, în același timp, la intensificarea contactelor în acest format.

Ca răspuns, ministrul moldovean a atras atenția asupra faptului că Rusia joacă un rol important în găsirea unor modalități de soluționare definitivă a crizei transnistrene și a subliniat că o soluție politică a problemei ar trebui să se bazeze pe principiile suveranității și integrității teritoriale a Moldovei. Popescu a abordat și problema eliminării munițiilor rusești dintr-un depozit din satul Kolbasna, din Transnistria, indicând că eliminarea rapidă a acestora ar trebui să joace un rol cheie în îmbunătățirea relațiilor ruso-moldovenești.

Potrivit Chișinăului, după eliminarea muniției rusești, va dispărea și necesitatea prezenței militarilor ruși, care îndeplinesc funcția de menținere a păcii, în Transnistria.

Șeful serviciului diplomatic rus a spus că numai pregătirea pentru eliminarea munițiilor va dura aproximativ un an, fiind vorba despre muniții a căror perioadă de valabilitate se apropie de sfârșit.

În plus, miniștrii au discutat despre problemele statutului limbii ruse în republică; acest subiect a devenit, în 1989, cauza conflictului din Transnistria, precum și din Găgăuzia. „Am pus problema necesității de a lua măsuri pentru menținerea poziției limbii ruse în Moldova, iar colegii noștri au luat act de acest lucru. Sper că înțelegerile noastre vor împiedica îngustarea artificială a spațiului pentru rusofoni și ruși, în Republica Moldova”, a spus Lavrov, adăugând că, în cadrul negocierilor cu omologul său moldovean, el a subliniat că este inadmisibilă discriminarea mass-media în limba rusă, în care a fost angajat guvernul anterior al republicii.

Părțile au convenit, de asemenea, să prevină încălcarea regimului fără vize, existent între cele două țări și să nu împiedice circulația cetățenilor. Acest subiect s-a discutat pentru că fostele autorități moldovenești au refuzat, de mai multe ori, intrarea în țară pentru politicieni, oameni de știință, persoane din domeniul culturii și jurnaliști ruși. Popescu și-a exprimat speranța că Moscova va elimina restricțiile privind accesul produselor moldovenești pe piața rusă, adăugând că participarea simultană a Moldovei la zonele de liber schimb cu CSI și UE nu se contrazice.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874998