Hot News
Evgheni Satanovski a explicat afirmațiile lui Netanyahu despre întâlnirea cu Putin
14/09
File de istorie: Planificarea militară antebelică: ce spun documentele declasificate (II)
14/09

Îndemnul lui Gherman Gref: pregătiți-vă de o criză

Foto: RIA Novosti

Șeful ”Sberbank”, Gherman Gref (în foto), crede că sunt posibile noi crize legate de scăderea prețului la petrol și a recomandat pregătire în acest sens.

Vorbind la sesiunea Forumului Financiar de la Moscova, fostul ministru al dezvoltării economice a declarat că se teme de declarațiile privind pregătirea pentru criză, întrucât ”pentru fiecare criză, noi ne pregătim ca și pentru criza de ieri”.

”Dacă ne vom pregăti pentru criza de ieri, vom pierde în fața celei de mâine. Ne așteaptă provocări uriașe. După părerea mea, ne așteaptă un șoc al materiilor prime. Un șoc al materiilor prime cu numele ”scăderea consumului de petrol în lume” și, practic, o creștere necontrolată a ofertei de țiței”, a afirmat Gref.

În opinia celui care conduce una dintre cele mai mari bănci din Rusia, o asemenea situație va conduce ”la prețuri foarte mici la petrol”, mult sub patruzeci de dolari barilul.

Gref a subliniat că Rusia nu este, deocamdată, pregătită pentru noi riscuri și a cerut să fie întreprinse demersuri, încă de pe acum. Dintre principalele probleme ce trebuie rezolvate, el a indicat diversificarea economiei.

”Dacă vrem să fim pregătiți pentru rezolvarea problemelor actuale și să întâmpinăm problemele de mâine, trebuie să începem, imediat, să muncim în mod eficient. Iar aici, cuvântul ”eficient” este elementul cheie. După părerea mea, ni s-a oferit, încă o dată, momentul unic de a începe să acționăm în acest sens”, a concluzionat Gref.

RIA Novosti menționează că, potrivit Codului bugetar, toate veniturile realizate din prețurile la petrol care trec de pragul de tăieri (40 de dolari/baril în 2017, valoare care se indexează, anual, cu două procente) sunt considerate suplimentare și, în baza lor, se formează Fondul Bunăstării Naționale, care are rol de ”pernă de securitate” pentru buget.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090