Hot News
Serghei Lavrov: Revizuirea istoriei – mijloc de a priva Rusia de rolul de garant al ordinii mondiale
21/09
Serghei Lavrov. Lumea la răscruce și sistemul relațiilor internaționale al viitorului. Text integral al articolului publicat în revista ”Rusia în politica globală”
21/09

Serghei Lavrov: SUA lucrează, deja, la desfășurarea de armament în spațiul cosmic

Foto: Roskosmos

Statele Unite au început deja să lucreze la amplasarea de armament în cosmos și resping orice tentative de a încheia un moratoriu în acest sens, afirmă ministru rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov, în articolul ”Lumea la răscruce și sistemul relațiilor internaționale al viitorului”, publicat în revista ”Rusia în politica globală”, în ajunul deschiderii celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Materialul a fost postat pe site-ul oficial al MAE rus.

”Washingtonul a trecut la realizarea planurilor de amplasare a armamentului în cosmos, respingând propunerile de a ajunge la o înțelegere privind instituirea unui moratoriu universal pentru aceste activități”, a subliniat Lavrov, în articolul său.

Ministrul rus consideră că în Statele Unite apar deja semnele demarării unei campanii de presă, menite să servească drept prolog la renunțarea definitivă a țării la Tratatul privind interzicerea completă a testelor nucleare, pe care Washingtonul, oricum, nu l-a ratificat. Lavrov a catalogat politica americană în domeniul stabilității strategice drept o manifestare a revizionismului.

”Torpilarea de către Washington, mai întâi, a Tratatului privind limitarea sistemelor de apărare antiaeriană (ABM), iar acum – cu susținerea unanimă a membrilor NATO – și a Tratatului vizând lichidarea rachetelor cu rază medie și mai scurtă de acțiune (INF), creează riscul demontării întregii arhitecturi de acorduri din domeniul controlului asupra arsenalului de rachete nucleare”, crede Lavrov.

Tot în categoria acțiunilor revizioniste, Lavrov a inclus și retragerea SUA din Planul de acțiune globală comună, adoptat în privința programului nuclear iranian și care avea ”o valoare cheie pentru neproliferarea nucleară”.

”Pe același rând se situează și refuzul demonstrativ al Washingtonului de a îndeplini hotărârile unanime ale Consiliului de Securitate al ONU de reglementare a conflictului dintre Palestina și Israel”, a rezumat ministrul rus de Externe.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875097