Hot News
Corneliu Vlad: Bipolaritatea ruso-americană supraviețuiește războiului rece
01/10
A intrat în vigoare ”legea privind fumatul pe balcon”
02/10

Un summit care va intra în istorie

Foto: RIA Novosti

Un acord unic cu Singapore, eveniment istoric pentru Iran și reacția dureroasă a Occidentului la contractele încheiate de
Serbia cu partenerii estici – întâlnirea la nivel înalt a liderilor Uniunii Economice Eurasiatice (EAES), care și-a deschis lucrările, marți, la Erevan, se anunță un summit istoric, mai ales că organizația împlinește cinci ani, scrie RIA Novosti.

Oaspeți noi, teme vechi

Anul acesta, în capitala Armeniei se reunesc nu doar liderii țărilor membre EAES. La Erevan, sosește președintele Moldovei, Igor Dodon, a cărui țară a primit, anul trecut, statutul de observator al EAES, premierul statului Singapore, Lee Hsien Loong și șeful Iranului, Hassan Rouhani.

Și, desigur, președintele Rusiei, Vladimir Putin. Ultima dată, liderul de la Kremlin a fost la Erevan în 2016, la summitul ODKB
(Organizația Tratatului de Securitate Colectivă). De atunci, în Armenia a avut loc așa-numita “revoluție de catifea”, care a condus la schimbarea regimului, toate întrevederile bilaterale desfășurându-se fie la Moscova, fie în alte locuri din lume.

Interesant este că, potrivit informațiilor The Washington Post, la Erevan, ar fi urmat să aterizeze inclusiv avocatul personal al președintelui Donald Trump, Rudolf Giuliani. Se pare, însă, că acesta s-ar fi răzgândit, aflând că se va afla în același loc cu Putin. Kremlinul a anunțat însă că nu știe nimic despre o participare a lui Giuliani la summit sau despre o anulare a vizitei. În orice caz, după cum a comentat secretarul de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, acest lucru nu va influența desfășurarea summitului.

Pe agenda de lucru a summitului jubiliar figurează tradiționalele probleme legate de barierele comerciale. Anul trecut, în cadrul aceleiași întâlniri, găzduită, însă, de Sankt-Petersburg, președintele belarus, Aleksandr Lukașenko, a afirmat că lucrurile se ”mișcă inacceptabil de încet” pe acest segment. Cei prezenți la Erevan urmează să aprobe Conceptul de formare a pieței financiare unice, bugetul Uniunii pentru 2020 și corelarea legislațiilor din domeniul transporturilor și a energiei.

Centura eurasiatică

Un important oaspete al summitului este premierul din Singapore. El a venit cu trei zile înainte de începerea lucrărilor, a avut mai multe întrevederi locale și va asista la semnarea Acordului privind zona comercială liberă cu EAES. Crearea unei astfel de zone va fi analizată și cu Iranul. În ajunul reuniunii de la Erevan, a fost finalizată etapa pregătitoare a Acordului provizoriu, care va intra în vigoare la 27 octombrie, cu o valabilitate de trei ani. Sub regimul de comerț liber vor intra produse agricole și o serie de produse din domeniul construcțiilor.

În octombrie intră în vigoare și alt acord – cel cu China. Documentul va simplifica procedurile comerciale, va stimula realizarea altor proiecte, în special ”O centură, un drum” și va pune bazele mecanismelor de extindere a cooperării părților. Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, a apreciat că punerea în relație a EAES cu giganticul proiect al Chinei va avea o influență pozitivă asupra regiunii. <<EAES și proiectul ”O centură, un drum”, încep să se completeze, în mod eficient, unul pe celălalt. Armonizarea lor ulterioară va permite crearea unui fundament pentru formarea, în Eurasia, a unui nou contur geopolitic>>, a estimat ministrul rus de Externe.

Acordul de comerț liber cu Serbia urmează să fie semnat la sfârșitul lunii octombrie. Belgradul intenționează să-și sporească exporturile în țările EAES de la un 1 miliard de dolari la 1,5 miliarde. După semnarea acordului, Serbia va dobândi parteneri noi – Armenia și Kârgâzstan. O zonă de comerț liber cu Serbia funcționează, deja, cu Rusia, Belarus și Kazahstan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874994