Hot News
Polonezii l-au obligat pe un ucrainean să mănânce steagul mișcării OUN
06/10
Deputat rus, interogat de FBI. Rusia protestează vehement
07/10

UcraineGate. Planul diplomaților din SUA pentru Zelenski

Gordon Sondlend (stânga), Volodimir Zelenski și Kurt Volker/ Foto: Reuters

Fostul reprezentant special al Statelor Unite în Ucraina, Kurt Volker și ambasadorul american în Uniunea Europeană, Gordon Sondlend, s-au ocupat de redactarea unei declarații speciale pentru președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, susține The New York Times (NYT).

Sursele ziarului afirmă că diplomații americani elaboraseră proiectul unui discurs referitor la cazul companiei de gaze naturale Burisma Group, de care este legat numele lui Hunter Biden, fiul fostului vicepreședinte al SUA, Joe Biden.

Volker și Sondlend lucraseră la o declarație privind angajamentul președintelui Ucrainei de a investiga situația creată în jurul companiei, anchetă cerută insistent de către liderul american, Donald Trump. Este vorba despre închiderea, în 2015, în Ucraina, a dosarului deschis împotriva firmei Burisma, decizie care ar fi fost luată la presiunea lui Joe Biden.

Potrivit NYT, această declarație ar fi trebuit ”să-l liniștească” pe Trump și, astfel, să normalizeze relațiile dintre Statele Unite și Ucraina. Deocamdată, nu se știe dacă Zelenski a fost sau nu informat în legătură cu declarația scrisă pentru el.

Articolul din The New York Times nu face decât să toarne gaz peste foc în scandalul convorbirilor telefonice dintre Trump și Zelenski (din luna iulie), în cadrul cărora președintele SUA l-a rugat pe colegul său să investigheze situația referitoare la Burisma și Biden. Discuția celor doi șefi de stat a devenit, formal, motivul declanșării, de către reprezentanții Partidului Democrat, a procedurii de demitere a președintelui Trump, comentează Gazeta.ru.

”UcraineGate”, cum, deseori, este numit acest scandal în presa din SUA, a început de la o plângere a unui agent al serviciilor de spionaj, îngrijorat de respectiva convorbire telefonică. În opinia lui, liderul american a încercat să exercite presiuni asupra președintelui ucrainean pentru a deschide o anchetă împotriva lui Biden junior, amenințând că Washingtonul va sista ajutorul financiar către Ucraina. Democrații s-au agățat imediat de acest subiect, acuzându-l pe Trump că vrea să găsească sprijin, din partea altui stat, pentru realegerea lui.

De precizat că Biden este posibilul viitor candidat la președinția SUA din partea democraților, care va lupta pentru fotoliul de la Casa Albă, în 2020. Deși povestea cu Burisma i-a stricat ratingurile, el continuă să ocupe, conform ultimelor sondaje, locul doi în cursă, printre democrați.
Scandalosul caz Burisma are legătură cu Hunter Biden, care a intrat în structurile de conducere ale companiei în 2014. Un an mai târziu, în 2015, Procuratura Generală a Ucrainei a demarat o anchetă împotriva firmei, care a fost, însă, rapid încheiată, șeful de atunci al instanței, Viktor Șokin, fiind trimis la pensie. În spatele demiterii procurorului general, care a fost inițiatorul investigației împotriva Burisma, s-a aflat Joe Biden, a afirmat, ulterior, Iuri Sevruk, care a asigurat interimatul. Potrivit afirmațiilor sale, după destituirea Procurorului General, Ucraina a primit un ajutor financiar de 1 miliard de dolari, din partea Statelor Unite.

Trump a arătat, în repetate rânduri, că Biden s-ar fi lăudat cum l-a dat el jos pe Șokin. Mult timp, liderul american a insistat să fie cercetate acțiunile fostului vicepreședinte, ceea ce i-a convins și mai mult pe democrați că președintele încearcă să-l doboare pe potențialul său adversar din alegerile prezidențiale de anul viitor.

În povestea cu plângerea agentului există, însă, un aspect straniu: accesul la acest document a șefului comisiei pentru spionaj, democratul Adam Schiff, unul dintre principalii inițiatori ai procedurii de demitere a președintelui Trump. Nu se știe cum, el a aflat de conținutul plângerii agentului serviciilor speciale, cu o lună înainte de publicarea ei. În opinia președintelui american, acest detaliu arată că Schiff l-ar fi ajutat pe semnatarul anonim să întocmească acea scrisoare și că acțiunea politicianului reprezintă ”lovitură de stat”.

Mai mult, agentul nenumit făcea, în scrisoarea lui, referire la Volker și Sondlend, care s-ar fi întâlnit, la Kiev, cu Zelenski, după discuția acestuia din urmă cu Trump. Potrivit agentului, diplomații americani i-ar fi înmânat președintelui Ucrainei ultimele indicații referitoare la rugămintea liderului de la Casa Albă.

Pe fondul presiunilor venite din partea societății civile și a presei, Trump a decis să publice stenograma convorbirilor sale telefonice cu Zelenski, care demonstrează absența oricărei presiuni din partea președintelui SUA asupra colegului său ucrainean, dar confirmă rugămintea de a fi anchetat cazul Biden. Acest pas al președintelui Trump nu i-a oprit, însă, pe democrați – reprezentanții partidului în Congres au organizat o serie de audieri, unde au fost invitați Volker, avocatul președintelui american, Rudy Giuliani, secretarul de stat, Mike Pompeo și o serie de angajați ai Departamentului de Stat.
                                                                                                                                                                                                         Aleksei Poplavski/ Gazeta.ru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091