Hot News
Cercetătorii ruși au găsit o soluție la problema apei potabile
18/10
Sondaj: Crește încrederea în președintele Vladimir Putin
19/10

Zilele Culturii Ruse au început în România

Valeri Kuzmin, Ambasador al Federației Ruse în România, la ceremonia de deschidere a Zilelor Culturii Ruse, de la Sala Radio din București și Natalia Mujennikova, director al Centrului Rus de Știință și Cultură din București (în dreapta)/ Foto: Vesti din Rusia

Zilele Culturii Ruse în România s-au deschis joi, la Casa Radio din București, cu un concert al celebrului pianist Eduard Kunz și al acordeonistului Iuri Medianik, relatează agenția TASS. Au fost interpretate lucrări ale lui Johann Sebastian Bach, Domenico Scarlatti, George Enescu și Grigoraș Dinicu. În holul Casei Radio a fost desfășurată expoziția foto “Rusia – teritoriul viitorului”.

“Este minunat faptul că noi continuăm să comunicăm prin operele clasice și prin tradiții populare perene”, a spus ambasadorul
Federației Ruse în România, Valeri Kuzmin, la ceremonia de deschidere. Zilele Culturii Ruse, care se desfășoară în România pentru a 9-a oară, reprezintă o fereastră larg deschisă; uitându-se prin aceasta, locuitorii României au posibilitatea să afle mai multe despre viața actuală a Rusiei și a rușilor.” Anul trecut, numeroase grupuri de artă din Rusia și-au exprimat arta în România, iar artiștii români s-au prezentat în Rusia, a remarcat diplomatul, exprimându-și regretul pentru faptul că “România încă nu a putut să-și deschidă centrul cultural la Moscova, deși au fost create toate condițiile pentru acest lucru”.

Detaliile privind programul noii ediții a Festivalului culturii ruse au fost prezentate de către Natalia Mujennikova, director al Centrului Rus de Știință și Cultură din București.

Un concert extraordinar la Sala Radio din București: pianistul Eduard Kunz și acordeonistul Iuri Medianik au prezentat un spectacol muzical, plin de virtuozitate, o mostră de talent artistic pur, care au încântat publicul bucureștean/ Foto: Vești din Rusia

Alte surprize muzicale

Publicul român va mai primi și un alt cadou muzical. Este vorba despre concertul-evocare a vieții și creației Lidiei Lipkovskaia, solistă a Majestății Sale Imperiale Țarul Rusiei, artistă născută în Basarabia și afirmată, apoi, strălucit, pe plan mondial, la Sankt-Petersburg și în alte centre majore ale lumii operei, inclusiv la București. În capitala României a avut și o intensă activitate pedagogică, fiind mentorul celebrei cântărețe de mai târziu, Virginia Zeani, pe când aceasta făcea primii pași în lumea belcanto-ului.

Serata va avea loc la data de 19 octombrie, orele 19:00, la Sala Conservatorului din strada Știrbei Vodă nr. 33, iar intrarea este liberă. Concertul va fi susținut în colaborare cu Mariinsky Theatre Academy of Young Singers și va fi moderat de către pianista Larisa Gherghieva, Directorul Academiei și de către academicianul Octavian Lazăr Cosma, muzicolog; cei doi vor relata despre cariera și personalitatea Lidiei Lipkovskaia, viaţa şi creaţia marii cântărețe de operă, precum și despre perioada în care aceasta s-a aflat în România. Vor fi interpretate arii celebre din repertoriul acesteia, de la Verdi la Ceaikovski și de la Rimski-Korsakov la Puccini, în prim-plan aflându-se invitați de la Teatrul Mariinski și absolvenți ai programului de pregătire de excelență pentru artele spectacolului SUCCES, organizat de către Universitatea Națională de Muzică București, prin programul FDI 2019.

Unul dintre partenerii Zilelor Culturii Ruse este Muzeul “Kulikovo”. În pregătirea aniversării a 75 de ani de la victoria în
Marele Război pentru Apărarea Patriei, Centrul Rus de Știință și Cultură va găzdui o expoziție de fotografie intitulată ”<<Coloana de tancuri ”Cneaz Dmitri Donskoi”>>.

Foto: CRSC

Săptămâna Filmului Rusesc

Un eveniment devenit tradițional, pentru toamna bucureșteană, este Săptămâna Filmului Rus în România. În anul 2019, acest festival celebrează 10 ani de la prima ediție. Deschiderea festivalului cinematografic va avea loc la data de 30 octombrie, orele 19:00, la Cinemateca “Eforie”, din strada Eforie, nr.2.

În programul festivalului sunt prevăzute vizionări ale filmelor
”În slujba lui Petru cel Mare”, “Salt”, “Echipajul”, “Proiectul”, “Viaţa veșnică a lui Alexandr Hristoforov”, “Frontiera balcanică”, “Supraviețuire în condiții dificile”.

În ziua deschiderii, intrarea se face pe bază de invitații, iar în celelalte zile ale festivalului, adică în perioada 31 octombrie-2 noiembrie, intrarea este liberă.

Arta Republicii Tatarstan, la Teatrul Nottara

În perioada 15-16 noiembrie, Centrul Rus de Știință și Cultură și
Teatrul “Nottara” vor gazdui evenimentele dedicate Zilelor Republicii Tatarstan, Federația Rusă. Programul include vernisajul expoziției artistului plastic Radik Musin și concertul ansamblului etnic turco-tătăresc de arte și meşteşuguri “Rivayat” (15 noiembrie, ora 18.30, Centrul Rus) și o reprezentație a Asociației de creaţie artistică “Alif” (16 noiembrie, ora 19.00, Teatrul “Nottara”).

Centrul Rus de Știință și Cultură va fi prezent, cu un stand de carte rusă, la Târgul Internațional de Carte “Gaudeamus” (“Romexpo”, 20 – 24 noiembrie), unde vom prezenta o carte editată special pentru acest eveniment – “ABECEDAR de limba rusă pentru copii”. La data de 27 noiembrie, ora 18.00, Centrul Rus de Știință și Cultură va organiza, în cadrul Târgului de Crăciun, expoziția-licitație a șalurilor din Pavlovski Posad și târgul cadourilor cu specific rusesc.

1 Comment

  1. Iordache Maria spune:

    Ce alte cărți vor fi prezentate la Târgul Gaudeamus ? Nu voi fi in Bucuresti dar as cumpara asa cum cumpăr in fiecare an cu mare bucurie carti in limba rusă.Este o ocazie unica și se intampla doar o dată pe an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875052