Hot News
SUA, acuzate de contrabandă cu petrol din Siria
27/10
Patinatoarea rusă Trusova, în vârsta de 15 ani, a stabilit două recorduri mondiale (VIDEO)
27/10

Maria Butina: ”Rușii nu se dau bătuți”

Aeroportul Șeremetievo. Maria Butina, alături de tatăl ei, Valeri Butin și de Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus (stânga)/ Foto: TASS

După 18 luni petrecute în închisoare, în Statele Unite, unde a fost acuzată сa fiind ”agent străin neînregistrat”, Maria Butina a ajuns acasă. Ea a fost întâmpinată, pe aeroportul Șeremetievo, din Moscova, de o adevărată armată de jurnaliști și de multă lume.

În SUA, Butina a fost acuzată – în baza unui dosar fabricat, potrivit cotidianului ”Izvestia” – de amestec în politica internă a Statelor Unite, în interesul Guvernului Rusiei. Inițial, Maria urma să fie eliberată la 5 noiembrie, dar, conducerea închisorii a decis să reducă perioada de detenție cu 10 zile. Autoritățile americane i-au plătit rusoaicei, în vârstă de 31 de ani, biletul pe ruta Miami-Moscova.

Apariția Mariei la ușa terminalului a generat un oftat de ușurare – se pare că nimeni nu a crezută că, într-adevăr, va veni acasă. Prezentă pe aeroport și anticipând, oarecum, întrebările ziariștilor, Maria Zaharova, purtător de cuvânt al MAE rus, a anunțat, adresându-se tinerei: ”Mașa, este cea mai fericită conferință de presă din cariera mea. Este și cea mai fericită zi din viața ta, nu-i așa?”.

În fața camerelor de luat vederi, Maria Butina le-a mulțumit tuturor. ”Sunt foarte bucuroasă că m-am întors acasă și le mulțumesc tuturor celor care m-au susținut, cetățenilor care m-au ajutat, care mi-au scris, care au dat bani pentru apărarea mea. Sunt nebună de fericire, pentru că-mi văd familia. Nu m-am dat bătută fiindcă știam, pur și simplu, că nu am acest drept. Am spus, deja, într-una dintre înregistrările video: rușii nu se dau bătuți”, a declarat Maria.

Aeroportul Seremetievo. Conferința de presă/ Foto: Reuters

Din păcate, revenirea triumfală a Mariei Butina nu va contribui la îmbunătățirea relațiilor ruso-americane. Este ceea ce crede și a declarat, pentru ”Izvestia”, șeful Departamentului pentru diplomație digitală al Serviciului de Presă al MAE rus, Maksim Gonciarov. În ultimul an, diplomatul s-a aflat în SUA și o vizita pe Butina, de două ori pe săptămână.

”Cred că acest lucru nu va oferi nici un progres pozitiv, pentru că mai rămân, încă, mulți ruși în închisori, în SUA – But, Iaroșenko, Selezniov și mulți alții, băgați după gratii pe baza unor acuzații inventate. Șansele ca ei să fie eliberați, în viitorul apropiat, sunt foarte mici”, a spus Gonciarov.

El a relatat cum, în Alexandria – unde Maria a fost în carantină, în august anul trecut și unde a rămas până la 11 decembrie – “Maria a fost ținută câte 22 de ore pe zi în celulă, complet izolată. Îi dădeau voie să iasă numai noaptea, două ore, pe care și le putea petrece fie la sala de sport, fie la duș. Nu era lăsată la aer, pe motiv că e mai sigur așa. Conducerea închisorii a refuzat să răspundă la toate solicitările noastre și la cele ale avocaților, afirmând că este o chestiune internă a instituției”, a continuat diplomatul rus.

În ceea ce privește recunoașterea parțială a vinovăției sale (asupra ”colaborării cu anchetatorii” au insistat avocații Mariei, pentru a o scăpa, mai repede, de închisoare), Gonciarov a declarat că Mariei i-a fost greu să ia o astfel de decizie. ”Mașa s-a gândit mult, pentru că, de fapt, era ca și cum s-ar fi contrazis pe sine. Până la urmă, s-a hotărât. Din păcate, partea americană nu și-a ținut promisiunea. Chiar dacă audierile în instanță au avut loc în decembrie anul trecut, când ar fi trebuit să fie eliberată, au făcut-o abia după 10 luni”, a subliniat diplomatul.

Ce va face Maria Butina

Întrebată de jurnaliști dacă intenționează să lupte juridic cu invențiile pe care presa americană le-a scris despre ea, Butina a declarat că, acum, “mă gândesc cum să-mi continui lupta”. Potrivit afirmațiilor sale, întoarcerea în Rusia nu ”înseamnă sfârșitul poveștii”, ci începutul.

”Pentru că nu este gloria pe care mi-am dorit-o în viața mea. Dar, dacă s-a întâmplat așa, astăzi, eu trebuie să devin vocea celor care sunt acuzați nemeritat, vocea celor față de care alții se comportă incorect. Prin urmare, cred că trebuie să mă ocup de apărarea drepturilor”, a declarat Maria Butina.

Ea consideră că americanii și-au pierdut sistemul de justiție și riscă să-și piardă țara. ”După părerea mea, americanii sunt oameni minunați. Dar, au pierdut sistemul de justiție. Și, își pierd, sistematic, țara. O vor pierde, dacă nu fac nimic”.

1 Comment

  1. basarabeanu spune:

    Rusii isi apara colaboratori nici unul nu ramane in urma

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093