Hot News
Șefii de Stat Major din Rusia și SUA au vorbit la telefon
30/10
Oferta de filme rusești, la București: de la Petru Cel Mare la lumi paralele
30/10

File de istorie: Dezvăluiri de la ”Rosatom”. Cercetătorii germani și proiectul nuclear al URSS

Gustav Ludwig Herz (1887, Hamburg - 1975, Berlin)/ Foto: AP

”Rosatom” a desecretizat formularele completate de către șase fizicieni germani, care au participat la proiectul nuclear al Uniunii Sovietice, precum și ordinul de evacuare, din Germania, a aparaturii, materialelor și a lucrărilor de referință referitoare la crearea bombei nucleare, scrie RBK.

”Rosatom” a publicat un nou calup de documente declasificate, legate de începuturile dezvoltării industriei nucleare a URSS. Corporația de stat a prezentat investigarea specialiștilor germani care, inițial, s-au ocupat de dezvoltarea armei nucleare sub regimul lui Adolf Hitler, după care, i-au ajutat pe oamenii de știință sovietici să creeze bomba atomică. Documentele sunt publicate pe site-ul ”Rosatom”.

Formularele prezentate sunt pe numele a șase fizicieni germani – Gustav Ludwig Hertz, laureat al Premiului Nobel (pentru demonstrarea teoriei ciocnirilor între electroni și atomi), Nikolaus Riehl, Manfred von Ardenne, Heinz Pose și Georg Robert Döpel. Aceste acte, în limbile rusă și germană, au fost completate în perioada postbelică.

În plus, printre materialele de arhivă publicate de ”Rosatom”, se regăsește și un ordin (din 26 decembrie 1945) privind evacuarea aparaturii și materialelor din Germania, pentru laboratorul Academiei de știință și Centrala pentru gestionarea materialelor speciale (uraniu) a NKVD-ului sovietic. Ordinul a fost dat de Lavrentii Beria, șeful de atunci al NKVD-ului.

Documentele solicită să fie evacuate nu doar tehnica și materialele pentru dezvoltarea armei atomice, dar și literatura de referință. Astfel, au fost luate cărți de la Institutul ce poartă numele împăratului Wilhelm, dar și de la Institutul berlinez pentru fizică nucleară.

RBK notează, în context că, în august 1945, a fost creat, din ordinul lui Iosif Stalin, Comitetul special pentru folosirea energiei atomice. El a devenit funcțional la două săptămâni după ce SUA au lansat bombele atomice deasupra orașelor Hiroshima și Nagasaki. Conducerea Comitetului, care avea inclusiv misiunea de a atrage oameni de știință pentru dezvoltarea proiectelor nucleare, a fost preluată de Beria.

În același an, specialiștii germani au fost aduși în URSS. Un an mai târziu, a fost înființat primul centru nuclear unic ”Arzamas-16”, în regiunea Nijni Novgorod (acum, orașul închis Sarov). În 1947, URSS a construit primul reactor nuclear, iar, doi ani mai tâziu, a efectuat primul test al bombei atomice RDS-1, în poligonul din regiunea Semipalatinsk (Kazahstan).

Tot atunci, Nikolaus Riehl a primit titlul de Erou al Muncii Socialiste și premiul ”Stalin”, care a fost acordat, în 1951, și lui Gustav Ludwig Hertz, în timp ce Manfred von Ardenne a fost de două ori distins cu acest premiu – în 1947 și 1953.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089