Hot News
Medvedev a comparat prețurile la internet în Rusia și în SUA
05/11
La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
File de istorie: 1944. Eliberarea regiunilor din vestul și nord-vestul României (XI). La 75 de ani de la eliberarea țărilor din Europa Centrală și de Est de sub nazism
05/11

Petrolul sirian în geopolitică

Foto: Delil souleiman/ AFP

Tulsi Gabbard, una dintre pretendenții democrați la Casa Alba, l-a acuzat pe liderul american, Donald Trump, de acapararea zăcămintelor de petrol din Siria. Arătând că soldații americani trebuie, înainte de toate, să asigure protecția națională și să-i apere pe cetățenii țării lor, politiciana susține că Trump ”a schimbat acest curs”.

Gabbard a amintit, totodată, că, anterior, președintele Statelor Unite intenționa să-i aducă acasă pe militarii americani, însă i-a lăsat, totuși, în Siria, dar nu pentru a lupta împotriva organizațiilor teroriste, ci pentru protejarea câmpurilor petrolifere, care nu aparțin SUA. Gabbard afirmă că acest lucru este ”o rușine pentru militarii armatei Statelor Unite. ”Sunt resurse energetice, care aparțin poporului sirian”, a subliniat politiciana.

Contactat de agenția rusă NSN, analistul Konstantin Blohin, de la Centrul de studiere a problemelor de securitate al Academiei de Științe a Rusiei, a refuzat să comenteze spusele lui Gabbard ca fiind doar un atac electoral la adresa adversarului politic, actualul președinte al SUA, în bătălia pentru Casa Albă. Expertul rus crede că altele sunt motivele care se află în spatele criticilor formulate la adresa lui Trump.

”Chiar dacă 90% dintre evenimentele politice, care se întâmplă în America, au legătură cu campania electorală pentru prezidențialele de anul viitor, declarația lui Gabbard are alt substrat. Acapararea, de către americani, a zăcămintelor petroliere din Siria este, deja, un aspect geopolitic. Acest petrol nu va fi exportat în SUA, el este destinat kurzilor. Este un fel de susținere financiară, pe care ei o vor primi de la americani. Kurzii vor rămâne un ghimpe, o problemă. Iar americanii o vor ”rezolva”, confruntând Turcia cu Siria și, fără îndoială, împiedicând Rusia să fie moderatorul procesului de pace în regiunea siriană – pentru care Moscova este garant. Din cauza kurzilor, Turcia va mai intra în Siria, pentru a rezolva ”problema kurdă”, sirienii se vor certa cu turcii și cu înșiși kurzii. Iar, toate astea sunt o problemă pentru Rusia, spune Blohin.

Când Trump a refuzat să-i susțină pe kurzi și a retras trupele, imediat l-au acuzat că, prin acțiunile sale, întărește pozițiile Turciei, ale Siriei și Rusiei, în detrimentul celor ale Statelor Unite. Prin urmare, principala misiune a SUA este de a sabota construcția postbelică a Siriei. Iar, pentru aceasta, este folosit petrolul sirian”, a concluzionat expertul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875161