Hot News
A fost remiză! Ce a vrut să spună Zelenski
12/12
Starea de sănătate a NATO îngrijorează Rusia
13/12

”Vzgliad”: Vizita lui Lavrov, la Trump, a îngrozit America

Minisrtul rus de externe, Serghei Lavrov și președintele SUA, Donald Trump, la Casa Albă/ Foto de la pagina lui Donald Trump pe Twitter

Deplasarea ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, la Washington, s-a dovedit a fi un mare eveniment nu doar pentru relațiile dintre Rusia și Statele Unite, dar și pentru America însăși. Democrații au văzut în apariția lui Lavrov, în Biroul Oval, un ”simbolism îngrozitor”. Mai bine de doi ani, Trump s-a temut să-i primească pe ruși la el în birou; de ce a prins curaj, acum? se întreabă publicația ”Vzgliad”.

Miercuri, președintele SUA, Donald Trump și șeful MAE rus, Serghei Lavrov, s-au contrazis în privința rezultatelor discuției lor din seara zilei anterioare. În particular, cei doi au avut opinii diferite legate de conținutul dialogului lor din ajun – mai exact, dacă a fost sau nu abordată tema ”ingerinței” rusești în alegerile din SUA.

Imediat ce Lavrov a ieșit din biroul președintelui, Trump a scris pe Twitter că oaspetele rus a fost avertizat în legătură cu inadmisibilitatea amestecului serviciilor speciale ale Rusiei în viitoarele alegeri prezidențiale americane. La conferința comună de presă cu secretarul de stat, Mike Pompeo, Lavrov a dezmințit anunțul lui Trump. ”Nu am vorbit despre alegeri (din 2020, n.r.)”, a declarat șeful diplomației de la Moscova, apreciind, totodată, că discuțiile cu Trump s-au desfășurat într-o atmosferă de înțelegere reciprocă.

Lavrov a repetat, de patru ori, că îi propune lui Pompeo să publice, împreună, corespondența secretă dintre Kremlin și Casa Albă, referitoare la pretențiile legate de ”ingerința rusească” în alegerile din 2016. Dar, Pompeo a evitat un răspuns direct, scrie publicația ”Vzgliad”.

Din obișnuință, jurnaliștii americani l-au bombardat pe ministrul Lavrov cu întrebări legate de ”ingerința Rusiei” în alegerile de acum trei ani. ”Nu am văzut nici o dovadă care să confirme acest lucru, nimeni nu ni le-a prezentat, pentru simplul motiv că nu există”, a răspuns Lavrov, regretând că orice colaborare, ”orice activitate comună a fost împiedicată și continuă să fie împiedicată de valul de suspiciuni vizavi de Rusia, care a invadat, literalmente, Washingtonul”.

Simpla apariție a lui Lavrov la Casa Albă a iritat atât presa americană, cât și pe democrații din Dealul Capitoliului. Astfel, fostul ambasador al SUA la Moscova, Michael McFaul, a văzut ”un simbolism îngrozitor” în faptul că, după summitul ”în format Normandia” (structură formată din Rusia, Ucraina, Franța și Germania, n.r.), Trump l-a chemat la el pe Lavrov și nu pe președintele Volodimir Zelenski. McFaul speră că ”a fost doar o greșeală, nicidecum o acțiune premeditată”.

Congressman-ul Adam Schiff a vorbit, la rândul său, despre ”victoria propagandei ruse”. Iar, liderul democraților din Congresul SUA, Chuck Schumer, a suspectat, de la bun început, ”un complot”. ”Trump, Lavrov și Pompeo se adună astăzi, împreună, după prânz, chiar în mare secret. Oare ce complot pun ei la cale, acolo?”, a citat Bloomberg declarația lui Schumer.

Iar, colaboratorul cotidianului The New York Times, Steven Beschloss, istoric și jurnalist, și-a exprimat deschis revolta: ”Cât tupeu: exact în momentul în care Camera Reprezentanților definitivează, în cadrul procedurii de destituire, acuzațiile împotriva lui Trump, ca răspuns la faptul că el a șantajat un aliat al SUA – Ucraina independentă! – Trump nu le dădea ucrainenilor arme americane pentru război, iar, acum, după alt episod de șantaj, Trump se întâlnește cu ministrul rus al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov”, a scris editorialistul.

”Presa liberală din Statele Unite nu s-a obosit să pătrundă în esența discuțiilor purtate de Lavrov la Washington. Ea vede doar un simbolism înspăimântător. Și are dreptate. Simpla întâlnire este un simbol”, a comentat, pentru ”Vzgliad”, politologul Boris Mejuev. «Vă amintiți precedenta întrevedere dintre Lavrov și Trump? Ea a fost urmată de o avalanșă de acuzații la adresa președintelui SUA, cum că ar fi dezvăluit rușilor nu se știe ce secrete ale spionajului israelian. Acum, Trump este gata să spună: ”vă rog, acuzați”. Este un fel de demonstrație de forță. Din cauza Ucrainei ați demarat, împotriva mea, procedura de destituire? Îl invit pe Lavrov, pentru că îmi este, deja, indiferent. Desigur, Trump continuă să depindă de propriul partid, care nu e nici pe departe în favoarea Rusiei. Cu toate acestea, democrații l-au eliberat pe președintele SUA de mulți factori meniți să-l constrângă», a estimat expertul în problematica americană.

În plus, la Casa Albă nu mai este Bolton (John Bolton, fost consilier pe probleme de politică externă, n.r.), care, tot timpul, l-a împiedicat pe Trump să normalizeze relațiile cu Moscova. ”Nici Mattis (James Mattis, n.r.), fostul șef al Pentagonului, care a jucat un rol similar, nu mai este în funcție. Trump poate face ce vrea. Se poate întâlni cu oricine, fie Lavrov, fie Putin”, a subliniat Mejuev.

În ceea ce privește disputa în absență dintre Lavrov și Trump, Mejuev este de părere că, mai degrabă, are dreptate Lavrov. ”Dacă ar fi abordat subiectul, Lavrov nu ar fi avut motive să nege acest lucru, dar Trump are motive să inventeze. Trump vrea să demonstreze că a discutat, față de ruși, de pe poziția de lider puternic”, a estimat analistul.

La rândul său, Iuri Rogulev, directorul Fondului Franklin Roosevelt de studiere a SUA, consideră că vizita lui Lavrov la Washington nu a generat progrese notabile. ”Este puțin probabil ca, înainte de alegeri, Washingtonul să întreprindă pași serioși. Semnalul pozitiv al întâlnirii este dorința părții americane de a dezvolta relațiile economice și comerciale, în pofida sancțiunilor. Pentru mine, a fost o surpriză”, a recunoscut expertul contactat de ”Vzgliad”.

Potrivit aprecierilor sale, vizita s-a desfășurat într-o notă pozitivă. O demonstrează atât întrevederea cu Trump, dar și faptul că tratativele cu Pompeo au fost consistente și de durată, iar, la final, a fost organizată o conferință de presă. ”A devenit clar că există puncte de apropiere, există direcții unde SUA și Rusia și-ar putea uni eforturile. Este vorba inclusiv despre chestiunile vizând dezarmarea, cu referire la tratatul START (Strategic Arms Reduction Treaty – Tratatul pentru Reducerea Armelor Nucleare Strategice, n.r.), dar și de problemele legate de complicatele conflicte internaționale, precum Afganistan. Unde, printre altele, interesele țărilor sunt apropiate. Și situația din Coreea de Nord. Părțile s-au angajat să lucreze, pentru a obține o cooperare în aceste direcții”, a comentat interlocutorul publicației ”Vzgliad”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093