Hot News
Rusia – România: în căutarea căilor de refacere a dialogului normal
12/12
”Vzgliad”: Vizita lui Lavrov, la Trump, a îngrozit America
12/12

A fost remiză! Ce a vrut să spună Zelenski

Foto: RIA Novosti

”Zelenski nu a înțeles, deocamdată, ce joc face. Dacă el consideră că așa îi va putea convinge pe ucraineni că este egalul lui Putin – este o prostie. Președintele Rusiei este un negociator puternic și este imposibil să obții o remiză cu el într-o clipă”, a declarat, pentru publicația ”Vzgliad”, politologul Aleksei Cesnakov, comentând afirmația președintelui Volodimir Zelenski, despre ”remiza” din negocierile purtate cu Vladimir Putin, în cadrul summitului în ”format Normandia” de la Paris.

«Unul dintre cele mai importante rezultate ale întâlnirii în ”format Normandia” (Rusia, Ucraina, Franța și Germania, n.r.) constă în faptul că, pentru prima dată, președintele Ucrainei a confirmat, prin documente, obligațiile țării sale de a îndeplini, literalmente și în totalitate, Acordurile de la Minsk», consideră Cesnakov, șeful Centrului de conjunctură politică.

Alt rezultat important, neformal, de această dată – tentativa eșuată a lui Zelenski de a revizui Acordurile de la Minsk și de a ridica problema transferului graniței părții ucrainene, până la alegerile din Donbass. ”Dar, partea ucraineană a jucat după regulile stabilite de Rusia. Pentru că, încercările delegației ucrainene de a reanima ideile exprimate, la momentul respectiv, de Petro Poroșenko, au fost o prostie și lipsite de vlagă. În loc să propună inițiative noi, pentru realizarea Acordurilor de la Minsk, Zelenski și echipa lui au încercat să prolifereze idei absolut irealizabile”, a explicat expertul.

”Cred că ei vor continua să folosească aceleași metode, ca și Poroșenko – să semneze documente, să fie de acord cu faptul că Acordurile de la Minsk trebuie respectate, dar, în realitate, să nu facă nimic. De aceea, nu poate fi exclusă eventualitatea ca, într-un final, Ucraina să încerce să ducă Acordurile de la Minsk în același impas în care le-a adus și Poroșenko”, a apreciat interlocutorul publicației ”Vzgliad”.

El a adăugat că Putin a evidențiat câteva realizări importante, la sfârșit de an – separarea trupelor în trei raioane, schimbul de persoane reținute, desfășurarea summitului în ”format Normandia” și semnarea declarației care confirmă angajamentul Ucrainei și al lui Zelenski față de Acordurile de la Minsk. ”Toate acestea pot fi considerate un rezultat important al acestui an”, a concluzionat expertul.

”Vzgliad” amintește că luni, la Paris, au avut loc negocierile în ”format Normandia” și întâlnirea bilaterală a președinților Rusiei și Ucrainei, Vladimir Putin și Volodimir Zelenski. La final, liderii celor patru state, care intră în această structură, s-au pronunțat în favoarea introducerii de amendamente în legislația ucraineană, pe baza așa-numitei formule Steinmaier.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875021