Hot News
Crăciun Fericit!
25/12
Putin: Pentru prima dată în istorie, Rusia a luat-o înainte
25/12

Lukașenko a propus Rusiei să intre în componența Belarus-ului

Aleksandr Lukașenko îi acordă un inteviu redactorului șef al postului de radio ”Ecoul Moscovei”, Aleksei Venediktov/ Foto: Administrația Președintelui Republicii Belarus

Președintele Republicii Belarus, Aleksandr Lukașenko, a propus Rusiei să intre în componența țării lui. ”Ar fi cea mai simplă metodă de unificare a celor două state”, a declarat liderul de la Minsk, pentru postul de radio Ecoul Moscovei.

Lukașenko este de părere că o astfel de formulă ar fi acceptată și în Rusia, și în Belarus. ”Rușii sunt, oare, împotrivă? Nu. Belarușii – nici ei”, a spus președintele Belarusului, râzând. Potrivit spuselor sale, este uimit că Rusia nu a propus o astfel de variantă.

Împotriva integrării Rusiei și Belarusului se pronunță opoziția belarusă, care organizează acțiuni de protest neautorizate, pe durata tratativelor președinților celor două țări. Aceste acțiuni nu sunt numeroase; la cele mai mari, desfășurate în capitala belorusă la 7 și 8 decembrie, au fost prezente mai puțin de 1000 de persoane.

La sfârșitul lunii noiembrie, s-a anunțat că majoritatea cetățenilor Belarusului se pronunță în favoarea unor relații de alianțe și de parteneriat cu Rusia. Repondenții la un amplu sondaj de opinie au fost întrebați cum ar trebui, în opinia lor, să fie relațiile dintre Minsk și Moscova.
Răspunzând, 57,6% dintre participanții la chestionar și-au exprimat dorința de a vedea o alianță a celor două state. Alți 31,8% speră că relațiile vor avea un caracter de parteneriat.

Problema legată de gradul de integrare în cadru Tratatului privind crearea Statului Unional Rusia și Belarus se dezbate de la sfârșitul anului trecut. Tratatul a fost semnat în decembrie 1999 și a intrat în vigoare în 2000. Documentul presupune formarea unui spațiu politic, economic, umanitar și cultural unic. În plus, se prevede unificarea legislației, a simbolurilor de stat și a valutei, dar și înființarea unui parlament unic și a altor organe ale puterii. Acordul nu cuprinde vreun punct care să presupună intrarea unui stat în componența celuilalt, amintește Lenta.ru.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875091