Hot News
Dodon, despre rolul istoric al lui Putin
31/12
Teroriști reținuți de FSB au dat declarații. Putin îi mulțumește lui Trump
31/12

Dmitri Peskov, despre SUA și schimbul de prizonieri

Foto: RIA Novosti

Foto: RIA Novosti

Kievul nu are contacte directe cu reprezentanții republicilor nerecunoscute din Donbass și, de aceea, rolul președintelui Rusiei este atât de important în acest proces. Vladimir Putin își folosește influența pentru a facilita realizarea schimburilor de persoane reținute, a declarat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov (în imagine).

Întrebat, de către jurnaliști, de ce aceste schimburi devin posibile numai după înțelegeri convenite cu Putin, oficialul rus a explicat: ”Colegii ucraineni nu dețin, practic, contacte directe cu reprezentanții republicilor Lugansk și Donețk; dacă ar fi existat, lucrurile s-ar fi desfășurat mai ușor”, a spus Peskov.

Pe de altă parte, el a calificat drept incorecte și greșite supozițiile potrivit cărora Rusia și-ar asuma, parțial, responsabilitatea pentru ”crimele” persoanelor predate. ”În nici un caz”, a insistat Peskov, precizând că ”președintele Rusiei nu a participat la aceste negocieri și contacte, dar își folosește influența și autoritatea pentru a facilita realizarea acestor schimburi între părțile aflate în conflict, Rusia nefăcând parte din conflict”.

Întrebat, în altă ordine de idei, dacă liderul rus i-a felicitat, cu ocazia Anului Nou, pe președinții Ucrainei și Georgiei, secretarul de presă a declarat că, posibil, va fi o completare la comunicatul deja publicat. ”Nu toți liderii au intrat în comunicat. Dacă va fi nevoie, vor fi adăugate noi informații”, a spus Peskov.

Potrivit biroului de presă al Kremlinului, printre cei pe care Putin i-a felicitat cu ocazia Noului An, se numără președinții SUA, Venezuelei, Turciei, Franței și Siriei, premierii Israelului, Germaniei și Marii Britanii, precum și Regina Elisabeta a II-a.

Referindu-se la dejucarea atacului terorist de la Sankt-Petersburg și la arestarea suspecților, Peskov a afirmat că acest lucru reprezintă o dovadă grăitoare a bunei colaborări dintre serviciile speciale ale Rusiei și SUA. În ajun, într-o discuție telefonică avută cu președintele american, Donald Trump, Putin i-a mulțumit acestuia pentru informațiile transmise pe linie de servicii speciale și care au contribuit la prevenirea comiterii mai multor acte teroriste în Rusia.

”Ați citit comunicatul FSB referitor la reținerea a doi suspecți. O dovadă mai mult decât grăitoare a bunelor rezultate ale acestei colaborări”, a insistat Peskov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875103