Hot News
Horoscop 2020, de la astrologul Tamara Globa. Situația financiară pentru fiecare zodie
01/01
Corneliu Vlad: “Era Putin” nu s-a încheiat
02/01

Miroslav Lajčak: Rusia deține cheia securității europene

Foto: EPA-EFE

La 31 decembrie, Slovacia a predat Albaniei președinția OSCE, pe care a deținut-o pe tot parcursul anului 2019. Ministrul de Externe al Slovaciei, Miroslav Lajčak (în imagine), a vorbit, într-un interviu pentru TASS, despre perspectivele reglementării conflictului din Ucraina și despre rolul Rusiei în consolidarea securității europene.

– Care sunt șansele ca situația din Ucraina să revină la normal?

Miroslav Lajčak: – În calitate de vecin, Slovacia consideră vitală o soluționare pașnică a conflictului din estul Ucrainei – la fel de importantă fiind, în opinia noastră și restabilirea unor relații bune între Rusia și Ucraina. Ne dorim o Ucraină puternică și stabilă, înfloritoare și suverană, în limitele granițelor recunoscute de comunitatea internațională. Tocmai de aceea, găsirea unor căi de reglementare a conflictului din Donbass a fost una dintre prioritățile președinției slovace a OSCE.

La începutul anului 2019, am propus un pachet de măsuri de consolidare a încrederii, care au vizat îndulcirea consecințelor negative ale conflictului pentru cetățenii care trăiesc în acea regiune. Printre ele, s-au numărat: repararea părții distruse a podului din Stanița Luganskaia, operațiuni de deminare, deschiderea unor noi puncte de control pe linia de contact, crearea unor zone de apărare în jurul unor importante obiective ale infrastructurii civile, îmbunătățirea sistemului de sănătate, schimbul de persoane reținute. Dar, în pofida semnelor pozitive pe care le observăm după schimbarea puterii în Ucraina și după realizarea unora dintre măsurile mai sus menționate, în estul țării continuă operațiunile militare. Acolo mor militari și civili.

Recentul summit ”în format Normandia”, de la Paris (9 decembrie 2019), a insuflat oarecare speranțe. Trebuie ca părțile implicate în conflict să îndeplinească, în mod consecvent, înțelegerile convenite. Numai așa se poate obține progres în procesul de reglementare pașnică a situației din Donbass.

Țara mea, Slovacia, este dispusă să susțină orice oportunități care fac posibilă realizarea de progrese în acest caz. Trebuie, totuși, să subliniez că principala responsabilitate revine părților implicate în conflictul din estul Ucrainei.

– Cum apreciați rolul Rusiei în activitatea OSCE?

Miroslav Lajčak: – Fără exagerare, Rusia reprezintă una dintre țările membre cheie ale OSCE. Dorim să mulțumim ministrului rus de Externe, Serghei Lavrov, pentru participarea activă la ședința Comisiei ministeriale a OSCE din 5-6 decembrie 2019, de la Bratislava, dar și la întâlnirea ministerială neformală, din 8-9 iulie, de la Vîsoki Tatrî.

În calitatea ei de stat membru cheie al OSCE, în anumite situații, Rusia ține, cu adevărat, în mâinile ei, cheia spre rezolvarea problemelor. Astfel, există chestiuni din sfera securității europene a căror soluționare nu progresează fără participarea activă a Moscovei.

Pornind de la experiența acumulată la președinția OSCE, suntem convinși că principala condiție pentru rezolvarea chestiunilor controversate dintre statele-membre ale organizației o constituie existența unui dialog deschis. El trebuie să continue. Numai un dialog deschis poate conduce la o mai bună înțelegere reciprocă și poate crea premise pentru găsirea unor soluții eficiente, care să convină tuturor părților.

Din păcate, uneori ne confruntăm cu abordări contradictorii în soluționarea problemelor – absența unei viziuni politice și a unei implicări politice reale, absența voinței politice. Uneori, observăm nedorința de a se ajunge la compromis, de a se ajunge la un consens între cele 57 de state OSCE. De aceea, rămân, încă, multe probleme deschise, ce reclamă o rezolvare rapidă.

Ne neliniștește, în mod deosebit, faptul că anumite conflicte din regiunea OSCE au dobândit un caracter de durată. Slovacia este convinsă că noi, OSCE, putem găsi rezerve necesare pentru reglementarea problemelor existente. Și credem că, în această direcție, Rusia poate face mai mult.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875047