Hot News
Corneliu Vlad: “Era Putin” nu s-a încheiat
02/01
Urare de La Mulți Ani în Rusia (VIDEO)
02/01

În pofida sancțiunilor: Investiții occidentale record, în proiecte rusești

Foto: depositfoto/ RIA Novosti

Tentativa Occidentului de a organiza o blocadă economică împotriva Rusiei a eșuat: într-un an, investitorii strategici străini și-au sporit cu 70% investițiile în active rusești, scrie RIA Novosti, într-un amplu articol pe această temă.

280 de miliarde de dolari într-un an

Pauza intervenită în construirea gazoductului Nord Stream-2, ca urmare a deciziei companiei elvețiene Allseas – proprietara navelor de așezare a conductelor – de a se retrage din proiect, de teama sancțiunilor Washingtonului, reprezintă un caz singular, afirmă autorul comentariului. De regulă, companiile occidentale închid ochii la amenințările cu sancțiuni și își majorează participarea la proiectele rusești.

Este o realitate confirmată de datele Fondului pentru investiții directe al Rusiei (RFPI): potrivit cifrelor preliminare, în 2019, investițiile străine au crescut cu 70%. De precizat că numai partenerii fondului au investit, în proiecte comune, 280 de miliarde de dolari. Motivul este unul simplu: activele rusești asigură o combinație optimă între rentabilitate și risc. Astfel, numai la proiectele gestionate de RFPI, rentabilitatea a crescut, într-un an, cu 13% – până la 3,6 trilioane de ruble (51,9 miliarde de euro). În plus, spre deosebire de anii trecuți, principalul flux de bani străini nu se mai duce în capitală. ”Peste 90% dintre investiții sunt realizate în afara Moscovei și cuprind peste 80 de regiuni rusești”, susține șeful RFPI, Kirill Dmitriev.

Potrivit spuselor sale, pregătirea proiectelor regionale s-a îmbunătățit considerabil – sunt mai clar structurate și vizează interesele investitorilor. Deocamdată, cel mai mare volum de investiții străine directe continuă să fie asigurat de companiile care provin din țările asiatice și Orientul Mijlociu. Dar și corporațiile europene, care s-au retras din Rusia, în urmă cu câțiva ani, pe considerente politice, se întorc treptat.

Sfera de interese

Pentru investitorii străini, proiectele de infrastructură, tehnologiile, sănătatea și ecologia constituie cel mai mare interes. Astfel, anul acesta, compania Phillips și guvernul Tatarstanului au semnat un acord privind dezvoltarea în comun a sistemului de sănătate din regiune, prin introducerea unor know-how avansate, dezvoltate de compania olandeză în acest domeniu.

”Suntem gata să contribuim la centralizarea diagnosticării cu laser, în Tatarstan și la dezvoltarea infrastructurii medicale, spune șeful Phillips în Rusia și CSI, Maksim Kuznețov. Tehnologiile implementate în Tatarstan pot interesa și alte regiuni care doresc să atingă indicatorii înscriși în proiectul național ”Sănătate”, a adăugat el.

În vara acestui an, dezvoltatorul și producătorul rus de roboți chirurgicali inovativi – compania AST – a primit o primă tranșă de investiții pentru realizarea unor produse înalt tehnologizate, destinate chirurgiei abdominale, ginecologice și urologice.

Companiile din Turcia se numără printre cei mai activi investitori. Una dintre filialele holdingului Renaissance Construction a investit, în februarie, în construcția a patru noi fabrici pentru transformarea deșeurilor comunale solide în electricitate, pe teritoriul regiunii Moscovei. Conform proiectului, aceste întreprinderi vor putea recicla circa 2,8 milioane tone de deșeuri pe an, generând în jur de 280 MW de energie electrică (suficient pentru două milioane de apartamente moscovite). Ca urmare, volumul depozitelor de deșeuri din regiunea Moscovei s-a redus cu 30%. Fabricile vor începe să funcționeze în perioada 2021-2022.

Mai departe, mai mult

Unul dintre principalele obstacole care încetinesc ritmul de creștere a investițiilor străine rămâne climatul de afaceri nefavorabil. Un pas important pentru corectarea acestei situații îl vor constitui amendamentele la Codul Penal, depuse în Duma de Stat de către președintele Vladimir Putin și menite să liberalizeze legislația din domeniul afacerilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875093