Hot News
O greşeală de ţinut minte, pentru ca, ulterior, să nu fie acuzată Rusia
08/01
Jocul dublu al lui Lukașenko și de ce nu vrea integrarea cu Rusia
08/01

Sancțiuni și rachete: Ce a pregătit Occidentul pentru Rusia în 2020

Un scenariu optimist: ”Vin la Moscova” - un colaj, preluat de la ”Novostnoi mir/ YouTube

În 2019, în relațiile dintre Rusia și Occident s-au observat atât tendințe pozitive, cât și îngrijorătoare. Pe de o parte, Statele Unite și Rusia s-au retras din Tratatul privind rachetele cu rază medie și mai scurtă de acțiune, lovind, astfel, în sistemul de control al armelor. Pe de alta – pe fondul disensiunilor cu SUA, Europa a început să privească spre Moscova, în căutarea unei contragreutăți la presiunea americană. În opinia experților, anul 2020 ar putea aduce Rusiei alte sancțiuni, dar și un progres neașteptat în relațiile cu Occidentul, scrie News.ru.

La sfârșitul anului 2019, Statele Unite au introdus sancțiuni împotriva companiilor implicate în realizarea proiectului Nord Stream-2. Pentru moment, lucrările de construcție s-au oprit, dar, Gazprom a dat de înțeles că, într-un fel sau altul, proiectul va fi finalizat. După toate probabilitățile, tema gazoductului va domina retorica Rusiei și a Occidentului, cel puțin la începutul acestui an.

Directorul general al Consiliului pentru afaceri internaționale, Andrei Kortunov, a subliniat, într-un dialog cu News.ru, că 2019 a fost marcat de divergențe între SUA și Uniunea Europeană, legate de sancțiunile antiruse. O tendință care va continua, probabil și în 2020. ”După toate probabilitățile, vom observa, din partea SUA, o intensificare a presiunii sancțiunilor. Întrebarea este cât va fi ea de însemnată. Având în vedere că este an electoral, un an nervos, iar Rusia este, pentru SUA, obișnuitul «țap ispășitor», cel puțin în Congres, vor exista tentative de a extinde sancțiunile. Administrația Trump se va opune, dar slab, pentru că Trump nu vrea să apară ca apărătorul lui Putin și, cu atât mai mult, ca o marionetă. În ceea ce privește Europa, aici, situația este total pe dos. Ea va încerca să-și apere independența; vedem atitudinea ei față de sancțiunile împotriva Nord Stream-2. Europa speră că va urni din punctul mort chestiunea reglementării conflictului din Donbass. Dacă va reuși, opozanților Rusiei din UE le va fi mai greu să mențină consensul european în privința păstrării sancțiunilor. Estimez că, la mijlocul anului 2020, discuțiile privind ușurarea regimului de sancțiuni vor deveni mai active. Dar, se poate întâmpla ca firmele europene, care nu susțin sancțiunile americane, să fie obligate, de facto, să adere la sancțiuni, așa cum s-a întâmplat în cazul Iranului”, a apreciat Kortunov.

În opinia lui, se păstrează șansa menținerii Tratatului privind reducerea armamentului strategic ofensiv (START-3), care expiră în februarie 2021. Dar, deocamdată, nu există un dialog serios pe această temă.

”Dacă Tratatul nu va fi prelungit, el ar putea deveni catalizatorul distrugerii întregului regim de control al armelor”, a avertizat Kortunov. ”În 2020, se va desfășura o mare conferință privind neproliferarea armelor nucleare. Conferința anterioară, din 2015, a fost un eșec, iar, dacă și aceasta va fi la fel, nu este exclus ca întreg sistemul să înceteze să mai funcționeze”, a spus analistul.

Expertul în relații internaționale, Vladimir Frolov, și-a exprimat, la rândul său, convingerea că Parada jubiliară de la 9 Mai, când se vor aniversa 75 de ani de la marea Victorie asupra fascismului, va oferi oportunitea de a scoate din impas relațiile dintre Rusia și SUA. Trump a primit inviația de a participa la eveniment și, după cum a precizat șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, s-a arătat interesat.

”Va fi mai bine decât acum. Cred că Trump va veni la Parada Victoriei de la Moscova, unde se va desfășura un summit de amploare. Și, cu destulă certitudine, tot atunci se va semna prelungirea START-3 și, împreună cu președintele Chinei, Xi Jinping și cu președintele Franței, Emmanuel Macron, va fi anunțată lansarea unor negocieri multilaterale privind stabilitatea strategică. Posibil ca, până la summit, să se normalizeze și situația privind ambasadele și consulatele. Nu vor fi alte sancțiuni împotriva Rusiei, iar proiectul de lege legat de «sancțiunile din iad» nu va trece sub actuala lui formă absurdă. Restricțiile vor viza Siria, dar nu vor fi foarte dureroase”, a apreciat Frolov.

El crede, de asemenea, că, în 2020, ar putea prinde viață inițiativa vizând crearea un consiliu al ”căpitanilor” mediului de afaceri rus și american – idee dezbătută încă de la summitul de la Helsinki, dintre Trump și Putin, ca unul dintre pașii de normalizare a relațiilor bilaterale. Șeful Camerei americane de comerț în Rusia, Aleksis Rodzianko, a declarat că prima ședință a Consiliului consultativ de afaceri Rusia – SUA ar putea avea loc cu prilejul Forumului Economic de la Sankt-Petersburg

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875148