Hot News
Motivul nemulțumirii lui Putin față de guvern a devenit cunoscut
16/01
Lavrov: Economia rusă renunță, treptat, la dolar
16/01

Putin a propus modificarea Constituției

Foto: TASS

Amendamente la legea fundamentală

La 15 ianuarie, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a dat citire mesajului anual adresat Adunării Federale (Parlamentul țării), vorbind despre posibile modificări aduse Constituției statului, transmite Lenta.ru. Potrivit spuselor sale, documentul adoptat în 1993 nu și-a epuizat potențialul și, prin urmare, nu trebuie adoptată o altă lege fundamentală. În același timp, președintele a detaliat punctele din actuala Constituție, ce reclamă modificări.

Constituția Rusiei, mai presus de legile internaționale

Președintele consideră că, în legea fundamentală trebuie introduse amendamente, care să garanteze prioritatea Constituției în fața legilor și acordurilor internaționale. Potrivit lui Putin, ”cerințele legislației și acordurilor internaționale, precum și deciziile structurilor internaționale pot acționa pe teritoriul Rusiei, numai dacă nu atrag după sine restricții ale drepturilor și libertăților omului și cetățeanului, unde nu contravin Constituției noastre”.

În prezent, această parte sună astfel: ”Principiile și normele de drept internațional general recunoscute și acordurile internaționale ale Federației Ruse constituie parte componentă a sistemului ei juridic. Dacă, printr-un acord internațional, Federației Ruse îi sunt stabilite alte reguli decât cele prevăzute prin lege, se aplică regulă acordului internațional”.

Cerințe mai aspre pentru candidații la președinție

Una dintre noile condiții propuse de Putin vizează perioada de ședere permanentă în Rusia, înaintea depunerii candidaturii pentru funcția de președinte: cel puțin 25 de ani. În plus, pretendenții la funcția supremă nu trebuie să fi deținut, în trecut, cetățenia altui stat. În prezent, candidat poate fi un cetățean al Rusiei, cu vârsta de minim 35 de ani și care a locuit pe teritoriul țării nu mai puțin de 10 ani.

Numărul de mandate prezidențiale

Liderul rus a subliniat că este de acord să elimine din Constituție cuvântul ”consecutiv” din fraza privind limitarea președinției la două mandate, deși, el nu consideră această chestiune ca fiind principială.

În prezent, una și aceeași persoană nu poate ocupa funcția de președinte mai mult de două mandate consecutive, ceea ce i-a permis chiar lui Putin să fie ales președinte a treia oară (2012), dar și a patra (2018).

Prerogative încredințate parlamentului

Printre altele, Putin a propus ca Dumei de Stat să-i fie transferat dreptul de a aproba candidatura de președinte al Guvernului Rusiei. În plus, Parlamentul trebuie să-i aprobe pe toți vicepremierii și miniștrii federali, la propunerea premierului.

În același timp, președintele nu va putea respinge candidaturile convenite de Parlament. În schimb, președintele își va păstra dreptul de a-i demite pe șeful Guvernului, pe vicepremieri și alți miniștri, dacă aceștia pierd încrederea acordată sau dacă nu își îndeplinesc în mod cuvenit atribuțiile.

Putin a precizat că președintele trebuie să dețină, și pe mai departe, dreptul de a conduce forțele armate și instituțiile de forță.

Cerințele pentru înalții funcționari, înscrise în legislație

Acest lucru ar trebui să îi vizeze pe toți cei care ocupă funcții de o importanță majoră, a explicat Putin.

”Prim-ministrul, miniștrii, șefii de subiecte federale (regiuni, republici, etc. – n.r.), judecătorii nu pot avea cetățenie străină, permis de ședere sau alte documente care să le permită să locuiască pe teritoriul unui stat străin”, a spus liderul de la Kremlin.

Guvernatori cu mai multă greutate

”Consider că este necesar ca rolul guvernatorilor în elaborarea și adoptarea de decizii la nivel federal să crească radical”, a estimat Putin.
Începând din 2000, în Rusia funcționează Consiliul de Stat, care, în opinia lui, și-a demonstrat eficacitatea. De aceea, a arătat președintele, ”statutul și rolul Consiliului de Stat trebuie consfințit, în mod corespunzător, în Constituție”.

Un rol mai mare pentru Parlament

Putin a propus ca șefii tuturor instituțiilor de forță să fie numiți după consultările președintelui cu Consiliul Federației (Camera Superioară a Parlamentului, Senat – n.r.). Aceeași ordine ar trebui să funcționeze și în privința procurorilor de regiuni.

De asemenea, președintele trebuie să confere Consiliului Federației prerogative pentru anumite situații – de a înlătura din funcție, la propunerea președintelui, judecători ai Curții Constituționale și ai Tribunalelor Supreme. ”Trebuie întărit rolul Curții Constituționale, care să poată, la solicitarea președintelui, să verifice constituționalitatea proiectelor de legi adoptate până la semnarea de către șeful statului”, a detaliat Putin.

Salariile minime ale rușilor, înscrise în Constituție

În Rusia, salariul minim nu poate fi mai mic decât minimul de subzistență, dar, acest lucru este consfințit doar în legislație. Acum, această regulă trebuie introdusă și în Constituție, consideră președintele.

Șeful statului a propus, de asemenea, ca, în legea fundamentală, să fie trecute inclusiv principiile asigurării demne de pensii, în special indexarea regulată a pensiilor.

Consultare populară, înainte de adoptarea amendamentelor

Potrivit șefului statului, amendamentele propuse la legea fundamentală nu afectează bazele ei fundamentale; de aceea, pot fi aprobate de Parlament, în cadrul procedurii actuale – prin adoptarea unor legi constituționale.

”Având în vedere că inovațiile propuse vizează modificări considerabile ale sistemului politic, ale activității puterii executive, legislative și judecătorești, consider că este necesară organizarea unui vot al cetățenilor pentru toate amendamentele la Constituție”, a spus liderul rus, adăugând că rezultatele vor fi adoptate în conformitate cu rezultatele referendumului.

Putin a adăugat că părerea cetățenilor, ca purtători ai suveranității și ca principală sursă a puterii, trebuie să fie determinantă. ”În ultimă instanță, oamenii sunt cei care decid”, a rezumat Putin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078