Hot News
Expert, despre iarna caldă și arma climatică
17/01
Serghei Lavrov: Lumea are nevoie de acorduri privind controlul armelor
18/01

Merkel: La ce-i folosește Europei dependența militară de SUA

Donald Trump și Angela Merkel/ Foto: Reuters

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat, într-un interviu pentru Financial Times, că Europa trebuie să-și dezvolte potențialul militar și să fie pregătită să-și asume mai multă responsabilitate în politica mondială, pentru că relațiile cu Statele Unite sunt în schimbare, relatează NSN.

Potrivit cancelarului, atenția Washingtonului față de Europa slăbește, motiv pentru care țările Uniunii Europene, în special Germania, trebuie să-și asume mai multă responsabilitate, inclusiv în domeniul militar. Merkel este de părere că Europa trebuie să-și sporească potențialul, mărind bugetele destinate apărării și cheltuind, în acest scop, mai mult de 2% din PIB.

Konstantin Voronov, șeful departamentului pentru probleme regionale și conflicte al Institutului de economie mondială și relații internaționale (IMEMO), a văzut în cuvintele lui Merkel o tentativă de a schimba direcția în relațiile cu SUA.

”În contextul transformării globale și a politicii lui Trump, Europa a început să spună că trebuie să-și consolideze pozițiile, să dobândească un plus de independență. Ceea ce presupune că și în plan politico-militar trebuie să se bazeze pe propriile forțe. Europa începe să se maturizeze, nu-i mai vin pantalonașii scurți, de pe vremea când era în umbra Statelor Unite. După părerea mea, Europa va adopta o poziție mai de centru. Din moment ce se schimbă relațiile cu aliații euro-atlantici, înseamnă că se schimbă și relațiile cu Rusia”, a estimat expertul rus.

În același timp, cancelarul a subliniat că relațiile de colaborare dintre Europa și SUA vor continua și vor avea o mare importanță ”în special, în soluționarea chestiunilor fundamentale, referitoare la valorile și interesele mondiale”.

În opinia politicianului, garantul succesului Germaniei și al Europei în politica internațională va fi unitatea UE, pentru că ”Germania este prea mică pentru a exercita singură o influență geopolitică substanțială” în lume.

”Există conceptul apropierii dintre Rusia și Germania. Tehnologiile ar putea deveni fundamentul viitoarelor relații de parteneriat, iar, având în vedere că SUA se retrag în regiunea asiatică, preocupate de relațiile cu China, interesele lor vor diferi în mod obiectiv. În același timp, Europa vrea să păstreze raporturi de parteneriat cu SUA, care-și schimbă, însă, configurația și fundamentul”, a explicat Konstantin Voronov.

În 2014, țările NATO au adoptat o declarație, conform căreia, în decurs de 20 de ani, ele vor majora cheltuielile militare până la 2% din PIB. Începând din 2021, contribuția Germaniei la bugetul comun al NATO va fi egală cu cea a SUA: cota Germaniei va crește de la 14,8%, în prezent, la 16,35%. Merkel a promis, de asemenea, să majoreze cheltuielile Germaniei pentru apărare la 1,5% din PIB, până în 2024, și la 2%, până la începutul anului 2030.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875090