Hot News
Merkel: La ce-i folosește Europei dependența militară de SUA
17/01
Jocuri de artificii la Moscova: Polonia ignoră eliberarea Varșoviei (VIDEO)
18/01

Serghei Lavrov: Lumea are nevoie de acorduri privind controlul armelor

Foto: RIA Novosti

Rusia va depune toate eforturile pentru a nu lăsa lumea fără înțelegeri în domeniul controlului armelor, a declarat ministrul interimar al Afacerilor Externe, Serghei Lavrov (în imagine), la o conferință de presă, unde a prezentat bilanțul activității diplomației ruse în 2019, relatează TASS.

”Suntem ferm determinați să acționăm, astfel încât lumea noastră să nu rămână fără niște acorduri care măcar să descurajeze, oarecum, să controleze arsenalele, în special cele nucleare”, a spus Lavrov.

Șeful MAE a arătat, de asemenea, că Moscova intenționează să folosească oportunitățile oferite de organizațiile internaționale, pentru a nu permite o cursă a înarmării.

”În acest an, ne-am propus să ne concentrăm pe susținerea securității globale și a stabilității strategice, incluzând eforturi de a preveni o cursă a înarmării în cosmos și de a nu permite înarmarea spațiului cibernetic”, a spus Lavrov.

Potrivit spuselor sale, Moscova va coopta, în acest scop, potențialul ONU, al Grupului celor 20, CSI, al Uniunii Economice Eurasiatice, precum și ”posibilitățile oferite de președinția la BRICS și la Organizația pentru Cooperare de la Shanghai”. ”O atenție deosebită o vom acorda acțivității în cadrul grupului celor cinci membri permanenți ai Consiliului de securitate al ONU”, a subliniat șeful diplomației de la Moscova.

Acuzații la adresa Poloniei, care folosește ”metode indecente”

Autoritățile Poloniei folosesc metode indecente, a declarat șeful diplomației ruse.

El a amintit că, la 23 ianuarie, la Ierusalim, va avea loc Forumul mondial al Holocaustului, la care vor participa președintele Rusiei, Vladimir Putin și alți lideri occidentali, inclusiv cel al SUA, dar, nu și președintele Poloniei, Andrzej Duda.

”Știm, cu certitudine, că ai noștri colegi polonezi încearcă să-i convingă pe participanții occidentali la ceremonie să expună , în luările lor de cuvânt, punctul de vedere polonez privind modul în care Rusia abordează al Doilea Război Mondial”, a anunțat Lavrov.

El a catalogat aceste metode ca fiind total indecente, având în vedere natura evenimentului unde vor fi ele folosite și a asigurat că Rusia este întotdeauna dispusă să dialogheze, pe baza documentelor de arhivă, privind rezultatele celui de-al Doilea Război Mondial.

Lavrov a amintit, de asemenea, că au fost vremuri când istorici ruși și polonezi încercau, prin eforturi comune și profesionalism, să găsească răspunsuri la cele mai complicate și provocatoare întrebări ale istoriei, în cadrul unui grup mixt. În opinia ministrului rus, relansarea acestor activități, în contrapondere cu propaganda, ar fi utilă și oportună.

NATO lasă impresia că se pregătește de război

Exercițiile militare ale Alianței Nord-Atlantice pe flancul estic par, mai degrabă, pregătirea pentru un conflict armat de mari proporții, a apreciat Ministerul rus al Afacerilor Externe, scrie agenția TASS.

Declarația se regăsește printre răspunsurile la întrebările formulate de mass-media, dar care nu au fost rostite la conferința de presă a lui Serghei Lavrov, care a făcut un bilanț al activității diplomației ruse din 2019.

”Țările NATO își sporesc în mod constant prezența militară lângă granițele noastre, lucrează la creșterea operativității operațiunilor de deplasare a trupelor pe flancul estic”, se spune în comunicatul MAE.

Potrivit textului, ”crește intensitatea manevrelor militare, ale căror scenarii amintesc, tot mai mult, de pregătirea pentru un conflict militar de mare amploare. Continuă dezvoltarea planificată a segmentului sistemelor de apărare antiaeriană SUA/NATO”, subliniază documentul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875065