Hot News
Serghei Lavrov: Lumea are nevoie de acorduri privind controlul armelor
18/01
Proiectilul rusesc ”Lekalo” s-a dovedit a fi ucigașul tancului american ”Abrams”
18/01

Jocuri de artificii la Moscova: Polonia ignoră eliberarea Varșoviei (VIDEO)

Foto: kp.ru

Pe Dealul Poklonnaia din Moscova, au fost trase, la 17 ianuarie, focuri de artificii în cinstea celei de-a 75-a aniversări a eliberării Varșoviei. Anterior, Polonia a declarat că nu va marca acest eveniment. Purtătoarea de cuvânt a MAE rus, Maria Zaharova, s-a declarat nedumerită de comportamentul Varșoviei.

Iar, Comisia pentru afaceri internaționale din Consiliul Federației (Camera superioară a Parlamentului rus) a amintit că nu este pentru prima dată când Polonia încearcă să rescrie istoria.

Eliberarea Varșoviei a fost efectuată la 17 ianuarie 1945, în cursul Operațiunii Varșovia-Poznan, informează agenția Interfax, citând un comunicat al Districtului Militar de Vest. Jocul de artificii, în cinstea acestei aniversări de 75 de ani, a fost efectuat de forțele diviziei „Mareșal Vladimir Mihalkin”, specializată în astfel de operațini.

«Pe cerul Moscovei au fost lansate peste 50 de jocuri de artificii, printre care ”Svetlana”, ”Slava”, ”Rubin”, ”Assol”, ”Vega” și ”Fialka”. Cupola exploziilor a depășit în diametru 300 de metri», au precizat militarii.

Între timp, Polonia a anunțat oficial că nu va marca, în vreun fel, acest eveniment – la Varșovia au fost organizate, de către persoane private, două manifestări comemorative. Reprezentantul oficial al MAE rus, Maria Zaharova, s-a declarat nedumerită în legătură cu această atitudine a Varșoviei.

”Dacă vorbim despre o tendință evidentă, mintea mea nu poate înțelege cum este posibil să marchezi data începerii războiului, ignorând, practic, data eliberării? Concomitent, sunt total denaturate premisele izbucnirii războiului și situația de dinainte de război. În ritmul acesta, antifasciștii din Europa vor fi din nou nevoiți să se retragă în ilegalitate”, a estimat diplomatul.

Senatorul Serghei Țekov, membru al Comisiei pentru afaceri internaționale, a amintit că nu este pentru prima dată când Polonia se străduiește să rescrie principial istoria. ”Încă din vremurile sovietice, ei au demonstrat lipsă de respect față de istoria noastră. Cu toate acestea, sunt convins că opinia publică mondială, comunitatea mondială, neangajată și care vrea o evaluare obiectivă a istoriei, nu înțelege și nu aprobă comportamentul polonezilor”, a arătat politicianul rus.

El a mai adăugat că Polonia discreditează inclusiv memoria propriilor militari care au participat la cel de-al Doilea Război Mondial. ”Politica merită construită pe factori pozitivi, pe victorii și realizări reciproce. Victoria asupra cotropitorilor germano-fasciști este o victorie comună, iar noi facem o evaluare obiectivă a trecutului nostru”, a adăugat parlamentarul.

În urmă cu patru zile, Seimul Poloniei (Camera inferioară a Parlamentului acestei țări) a adoptat o rezoluție, care pune semnul egalității între responsabilitatea Uniunii Sovietice și a cea a Germaniei hitleriste pentru izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial. Documentul acuză URSS și Germania fascistă de declanșarea celei de-a doua deflagrații mondiale și susține că Polonia și țările Europei de est au fost primele victime ale regimurilor totalitare, după semnarea Pactului Molotov-Ribbentrop.

Maria Zaharova a calificat rezoluția drept ”victoria ideologiei asupra advărului”. ”Se creează impresia că, la fel ca pe timpul inchiziției, știința a fost proclamată de către Seim drept erezie, iar susținătorii faptelor istorice acuzați de vrăjitorie”, a spus purtătoarea de cuvânt a MAE rus.
Documentele de arhivă publicate în aceste zile, în Rusia, spun, între altele, că, pentru eliberarea capitalei poloneze, au căzut în jur de 200.000 de soldați și ofițeri sovietici.

Video: TV Russia Today

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875089