Hot News
Macron a recunoscut eșecul sancțiunilor anti-rusești
15/02
Kosaciov: Politicienilor francezi le revine bunul simț
16/02

Lavrov: Rusia nu vrea încă ”un club închis”

Șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov/ Foto: TASS

La Conferința de la München dedicată securității, intervenția lui Serghei Lavrov a fost așteptată cu nerăbdare. ”Îl veți putea întreba orice”, declara președintele conferinței, Wolfgang Ischinger, de fiecare dată când venea vorba despre șeful diplomației de la Moscova – a descris atmosfera de la München corespondentul cotidianului ”Rossiiskaia Gazeta”.

”Sub ochii noștri, se destramă sistemul de acorduri în domeniul stabilității strategice și a neproliferării, scade pragul de utilizare a armei nucleare”, a spus Serghei Lavrov, adresându-se celor prezenți. Capacitatea statelor de a se uni pentru a lupta împotriva unei amenințări comune, trecând peste divergențe de ordin ideologic sau de altă natură și care a fost demonstrată în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pare astăzi greu de realizat. ”Ne lipsește o unitate de asemenea amploare tocmai acum, când pericolele și riscurile pentru omenire sunt mai mari decât au fost vreodată în perioada postbelică”, a arătat șeful MAE rus.

Noile inițiative capabile să protejeze lumea pentru viitoarele generații au fost formulate în propunerile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, care a sugerat un schimb de păreri deschis și sincer în cadrul unei întâlniri a șefilor statelor membre permanente ale Consiliului de Securitate al ONU. ”Nu este vorba despre crearea altui club închis, unde soarta lumii se rezolvă pe culoare”, a explicat Lavrov. Totuși, el crede că cele cinci țări care, în virtutea Statutului ONU, poartă o responsabilitate aparte pentru menținerea păcii și securității, trebuie să dea dovadă de voință politică, pentru a reuși să însănătoșească întreaga atmosferă de comunicare internațională.

Deși, judecând după discursurile importanților membri ai delegației americane, care au precedat, la München, intervenția ministrului rus al Afacerilor Externe, speranțe pentru un astfel de dialog eficient, cu Washingtonul, nu sunt prea multe. Iar barbarizarea relațiilor internaționale s-a transformat, cu un ajutor nu mic din partea SUA, într-o normă cotidiană a politicii mondiale, sub pretextul apărării valorilor occidentale și al luptei împotriva autocrației.

”Escaladarea tensiunii, extinderea spre Est a infrastructurii militare a NATO, exercițiile de o amploare fără precedent, la granițele ruse – toate acestea generează imprevizibilitate”, consideră Lavrov. În opinia lui, astăzi se reface, practic, structura ”de fier” a confruntării specifice Războiului Rece.

Criza de încredere în afacerile mondiale va avea, inevitabil, influențe negative asupra stabilității globale și a noilor tehnologii avansate. Rusia se pronunță în favoarea prevenirii unei curse a înarmării în cosmos, a inadmisibilității militarizării spațiului cibernetic.
În acest sens, ministrul a amintit participanților prezenți la Conferința de la München cuvintele renumitului om de știință, fizicianul atomist Andrei Saharov. ”Un război nuclear poate izbucni dintr-un război obișnuit, iar cel obișnuit izbucnește, după cum se știe, din politică”, spunea Saharov.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875187