Hot News
Regiunile rusești, unde calitatea vieții este la înălțime
18/02
MH17: Serviciile olandeze nu au găsit nici un ”Buk”
18/02

Valentin Vasilescu: Ce s-ar ascunde dincolo de propunerea militarilor ucraineni?

Din cauza incidentului din strâmtoarea Kerci, provocat de Ucraina, Occidentul acuză Rusia că împiedică libera navigație prin strâmtoare. Pentru Rusia, podul peste canalul navigabil de la Kerci este unul strategic și ea se teme că Ucraina ar dori să-l saboteze. Temerea Rusiei este justificată, pentru că, în trecutul apropiat, Ucraina s-a mai făcut vinovată de blocarea unui canal navigabil. La 2 septembrie 1991, nava ucrainiană Rostok, cu o lungime de 117 m, a fost scufundată în dreptul localității Partizani din România. Eșuarea ei s-a făcut perpendicular pe brațul Sulina, în cel mai îngust loc, blocând canalul pe toată lățimea lui. Canalul Sulina este singurul navigabil, din cele trei brațe prin care Dunărea se varsă în Marea Neagră/ Foto: publicnewsfm.ro

Expertul militar Valentin Vasilescu ne-a trimis un interesant articol în care prezintă informații mai puțin cunoscute publicului larg. Oferim atenției cititorilor noștri acest material.

Ministrul apărării din Ucraina, Andrei Zagorodniuk, i-a propus ministrului român al Apărării, Nicolae-Ionel Ciucă, ca cele două armate să consolideze cooperarea în sfera navală și aeriană, pentru a “combate mai eficient amenințările comune în regiunea Mării Negre, venite din direcția Rusiei”.

Propunerea a fost făcută la Conferința de securitate de la München. De ce România ? Pentru că restul statelor riverane Mării Negre nu au flotă, iar Turcia iese din discuție, datorită relațiilor strânse pe care le are cu Rusia.

E foarte ciudat că, deși detaliile concrete ale acestei cooperări nu se cunosc, ministrul român al Apărării nu a considerat necesar să facă nicio precizare. În această situație, există doar două ipoteze de luat în calcul. Prima ipoteză s-ar putea referi la cooperarea navelor militare românești (care reprezintă NATO) cu cele ucrainene, pentru a bloca strâmtoarea Kerci, așa cum Ucraina a mai încercat s-o facă, la 25 noiembrie 2018. Această ipoteză este mult prea riscantă și, dacă ministrul ucrainian a propus-o României, el demonstrează că are foarte mult tupeu și prea puțină cultură militară.

A doua ipoteză ar viza trupele rusești din Transnistria. În Ucraina, este în vigoare legea care interzice tranzitul căștilor albastre rusești de menținere a păcii din Transnistria. Potrivit oficialilor ucraineni, Rusia ar intenționa să introducă, în 24-48 de ore, o divizie mecanizată, printr-un pod aerian cu aeroportul din Tiraspol. Varianta e puțin probabilă, întrucât Ucraina a dislocat, în apropierea Transnistriei, sisteme antiaeriene de tip S-300.

Altă variantă vehiculată de oficialii ucraineni este acea că Rusia ar putea executa o operație de desant maritim. La Marea Neagră, de la granița cu România (gurile Dunării) până la estuarul Nistrului, sunt 120 km de litoral. Ucraina se teme că reușita acestei operații, în acest tronson foarte slab apărat, ar permite armatei Rusiei să parcurgă, într-o oră, cei 60 km până la Tiraspol.

România poate menține controlul acestei fâșii de litoral, cel puțin 48-72 de ore, până la sosirea întăririlor ucrainene. Folosind, în acest scop, fregatele, navele purtătoare de rachete, o brigadă de infanterie, una de artilerie și escadrila de F-16, ca forță anti-desant. Numai că, în istoricul relațiilor dintre Ucraina și România a existat episodul nava Rostok. (https://publicnewsfm.ro /2018/12/11/cum-a-pierdut-romania-zeci-de-milioanede-euro-din-cauza-unui-incident-pe-dunare/)

De aceea, România ar trebui să apere acel tronson de debarcare, NUMAI DUPĂ CE Ucraina va transfera României teritoriul Basarabiei de sud (Bugeacul), care i-a aparținut până la cel de-al Doilea Război Mondial. Totuși, după zecile de decizii luate în ultimele trei luni și declarate anticonstituționale, de la guvernul ”președintelui României”, nici nu mai știi la ce te mai poți aștepta, scrie în încheiere Valentin Vasilescu.

1 Comment

  1. Bunica spune:

    Bugeacul a aparținut dintotdeauna Moldovei și nu României. Moldova (Basarabia, după cum ii spun românii) nu aparține României.
    Românii care urlă că „Basarabia e România” și că „moldovenii sunt români” nu sunt altceva decât niște draci ultranaționaliști, fiind aduși în această stare de către îndobitoceala și manipularea stăpânilor coloniei România. Moldovenii NU se consideră români, NU vor să fie români și NU vor să se „unească” cu România. Nu e de mirare că moldovenii inclină spre Rusia ca să îi protejeze împotriva naționalismului românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875082