Hot News
Lavrov a spus că Turcia nu a informat despre toate locațiile unde se aflau militarii săi. Ceea ce se întâmplă în Siria, nu are legătură cu NATO
28/02
Virusologii ruși, despre viitorul coronavirusului
29/02

Situația din Idlib. Putin a convocat reuniunea operativă a Consiliului de Securitate al Rusiei

Foto: RIA Novosti

Vladimir Puțin a analizat, cu membrii permanenți ai Consiliului de securitate, situația din regiunea siriană Idlib, a anunțat Kremlinul, citat de RIA Novosti.

Potrivit secretarului de presă al președintelui rus, Dmitri Peskov, membrii Consiliului de securitate s-au declarat extrem de îngrijorați de ”escaladarea drastică a situației” din nordul Siriei, generată de tot mai multele atacuri ale teroriștilor împotriva trupelor guvernamentale. Participanții la consfătuire au arătat că au murit militarii turci care s-au aflat în afara posturilor de observație, a subliniat oficialul de la Kremlin.

”Nici unul dintre militarii turci aflați în interiorul acestor posturi nu numai că nu a avut de suferit, dar nici nu s-a aflat în pericol. Cazurile tragice s-au întâmplat în locurile de derulare a operațiunilor ofensive angajate de formațiunile teroriste, în rândul cărora, pentru că veni vorba, se află și numeroși mercenari străini, inclusiv cetățeni din fosta Uniune Sovietică. Referitor la prezența, acolo, a militarilor turci, partea turcă nu ne-a informat, în pofida multiplelor noastre solicitări”, a spus Peskov.

El a adăugat că partea rusă a făcut tot ce era necesar pentru a asigura securitatea militarilor turci în punctele de observație. Membrii Consiliului de Securitate l-au informat pe președinte că reprezentanții Rusiei la Ankara au angajat, deja, negocieri pentru aplanarea situației din Idlib.

În plus, Moscova speră că autoritățile din Turcia vor lua toate măsurile care se impun, pentru asigurarea securității instituțiilor străine și a cetățenilor din această țară, a adăugat secretarul de presă al președintelui.

Situația din Idlib s-a agravat după ce, la 27 februarie, teroriștii din gruparea Hay’at Tahrir al-Sham au declanșat o amplă ofensivă asupra pozițiilor armatei siriene. Trupele guvernamentale au deschis foc de ripostă. Potrivit Ministerului Rus al Apărării, alături de rebeli, în bătaia focului au intrat și militarii turci care nu ar fi trebuit să se afle acolo.

În aceste condiții, au murit 33 de militari turci, iar peste 30 au fost răniți. În același timp, partea rusă a întreprins măsuri pentru încetarea deplină a focului dinspre partea siriană și a asigurat evacuarea morților și a răniților spre teritoriul Turciei.

După atac, președintele Recep Tayyip Erdogan a convocat o consfătuire pe probleme de securitate.

La sfârșitul lunii ianuarie, armata siriană a început ofensiva în provinciile Idlib și Aleppo, unde teroriștii deschideau zilnic focul asupra locuitorilor din cartierele rezidențiale. Ankara a acuzat Damascul și Moscova că atacă obiective umanitare și militari turci. Rusia și Siria au declarat, în repetate rânduri, că principalul motiv al instabilității au fost acțiunile teroriștilor.

MAE rus a numit drept una dintre principalele cauze ale degradării situației din Idlib neîndeplinirea memorandumului ruso-turc din 17 septembrie 2018. Instituția militară rusă a mai precizat că, la atacul forțelor guvernamentale siriene din 27 februarie, în urma căruia au fost uciși militarii turci, nu a participat aviația Forțelor Aerospațiale rusești (în atenția unor posturi TV românești care au denaturat aceste informații! – n.r.). După cum arăta șeful diplomației de la Moscova, Serghei Lavrov, Turcia nu a reușit să ducă la îndeplinire obligațiile sale cheie (în special, nu a separat de teroriști opoziția armată, gata să dialogheze cu guvernul).

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874974