Hot News
Ministerul rus al Apărării a anunțat despre atacul terorist în Idlibul sirian și moartea militarilor turci
28/02
Situația din Idlib. Putin a convocat reuniunea operativă a Consiliului de Securitate al Rusiei
28/02

Lavrov a spus că Turcia nu a informat despre toate locațiile unde se aflau militarii săi. Ceea ce se întâmplă în Siria, nu are legătură cu NATO

Ministrul de externe rus, Serghei Lavrov/ Foto: DPA/ TASS

Coordonatele privind zona Idlib, transmise de Turcia către Rusia, nu conțineau date despre militarii turci care au fost loviți de Siria, cu o zi înainte, a spus ministrul rus de externe, Serghei Lavrov. „După cum a informat astăzi ministrul nostru al Apărării, coordonatele transmise ieri nu au menționat locurile în care, în cele din urmă, au fost uciși militarii turci care se aflau în zona grupărilor teroriste”, a spus Lavrov, la o conferință de presă, vineri, în urma discuțiilor cu șeful Ministerului de Externe din Luxemburg, Jean Asselborn.

El a relatat că președinții Rusiei și Turciei, Vladimir Putin și Recep Tayyip Erdogan, au purtat o convorbire telefonică, vineri, în care au discutat despre soluționarea situației din Idlib. Ministrul a precizat că “convorbirea a fost detaliată și a fost dedicată nevoii de a face totul, pentru a îndeplini înțelegerile inițiale privind zona de neescaladare, Idlib”.

„A fost discutată posibilitatea organizării consultărilor necesare, în viitorul apropiat”, a adăugat Lavrov.

Ministrul rus de Externe a subliniat că Turcia ar trebui să înceapă să pună în aplicare acordurile asupra Idlib-ului. „Este o altă problemă – că trebuie să începi să îndeplinești, totuși, aceste obiective, deoarece, de un an și jumătate, nimic nu a funcționat și, ca răspuns la încălcările constante ale regimului de încetare a focului dinspre partea interioară a acestei zone, armata siriană, desigur, are toate drepturile de a riposta, pentru a-i suprima pe teroriști”, a spus Lavrov.

El a menționat că Federația Rusă „aici, nu poate interzice armatei siriene să îndeplinească cerințele care sunt consemnate în rezoluțiile Consiliului de Securitate al ONU privind lupta nemiloasă și fără compromisuri împotriva terorismului, sub toate formele și manifestările sale.”

Lavrov a subliniat că, potrivit Moscovei, situația din Idlib nu se încadrează în prevederile Tratatului de la Washington al NATO, implicând consultări colective și apărare comună, în cazul unei amenințări împotriva uneia dintre țările membre.

„Nu cred că ceea ce se întâmplă în Siria, acum, se încadrează într-una sau alta din situațiile prevăzute în respectivele secțiuni ale Tratatului de la Washington, care a consacrat natura exclusiv defensivă a Alianței Nord-Atlantice și prevede măsuri, ca răspuns la atacul asupra cuiva dintre membrii NATO „, a spus ministrul. În același timp, ministrul a menționat că depunerea unei astfel de solicitări este “dreptul oricărui membru al alianței Atlanticului de Nord”.

Rusia își reafirmă angajamentul deplin pentru acordurile cu Turcia cu privire la Idlib. Lavrov a reamintit că este vorba despre “separarea opoziției normale de teroriști, demilitarizarea centurii interioare, în așa fel încât, de acolo, nimeni să nu poată ataca pozițiile Republicii Arabe Siriene, baza militară rusă și să asigure utilizarea nestingherită a autostrăzii care trece prin zonă”.

În ultima vreme, au apărut dezacorduri între Moscova și Ankara cu privire la zona de neescaladare din Idlib, unde situația s-a agravat. Turcia a acuzat forțele siriene și aliații lor că au atacat țintele pașnice și pozițiile militarilor turci din Idlib și a cerut Damascului să își retragă forțele din zona de neescaladare. Conducerea turcă a amenințat că va lansa o operațiune militară la Idlib.

La rândul său, militarii ruși susțin că armata siriană din zona Idlib răspunde la atacurile insurgenților și teroriștilor.

O nouă exacerbare a situației s-a produs în noaptea de vineri, 28 februarie. Autoritățile turce au relatat că peste 30 de soldați turci au murit în provincia siriană Idlib, ca urmare a atacurilor aeriene siriene. Pe fondul raportărilor privind pierderile armatei turcești, Erdogan a organizat o întâlnire de urgență pe probleme de securitate. Fakhrettin Altun, șeful departamentului de relații al administrației prezidențiale turce, a declarat că, ca răspuns la pieirea colegilor, militarii turci au atacat pozițiile forțelor guvernamentale siriene din Idlib atât din aer, cât și de la sol.

Atacurile armatei lui Bashar al-Assad din Idlib au fost condamnate de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. El a anunțat organizarea unei reuniuni a Consiliului Atlanticului de Nord, la cererea Turciei. Statele Unite și-au exprimat sprijinul pentru Turcia.
La rândul său, comentând situația din Idlib, Ministerul rus al Apărării a declarat, vineri, că au fost supuse bombardamentelor unitățile turcești care s-au aflat în zona formațiunilor de insurgenți și de teroriști, iar Ankara nu a avertizat despre locul unde se află militarii ei. În același timp, Ministerul Apărării rus a declarat că aeronavele militare rusești nu au efectuat lovituri în zona așezării Behun din Idlib, unde, sub focul armatei siriene, au căzut militarii turci.

Anterior, militarii ruși au declarat că Turcia ajută insurgenții din zona de neescaladare Idlib cu focul de artilerie și cu folosirea de drone.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2874975