Hot News
Putin și Erdogan au început negocierile la Kremlin
05/03
Putin: Kasperski nu este cu nimic mai prejos decât Musk
06/03

Rusia și Turcia s-au înțeles privind regimul de încetare a focului în Idlib

Foto: RIA Novosti

După discuțiile de aproape șase ore, de la Moscova, liderii Rusiei și Turciei au convenit asupra unui document cu privire la soluționarea situației din provincia siriană Idlib. În urma negocierilor, a fost adoptat un document care prevede încetarea focului în zona de neescaladare din Idlib, începând cu 6 martie. Moscova și Ankara au convenit să creeze un coridor de securitate, la 6 km nord și sud de autostrada M4 din Siria și, de asemenea, au convenit asupra patrulării comune a acestui teritoriu.

După cum a subliniat Vladimir Putin, Federația Rusă și Turcia nu evaluează, întotdeauna, în aceeași măsură ceea ce se întâmplă în Siria, dar, cele două state reușesc să găsească soluții, datorită nivelului ridicat al relațiilor bilaterale.

Liderii au discutat, față în față timp, de trei ore, după care li s-au alăturat delegațiile celor două părți. În total, negocierile au durat mai mult de șase ore. După cum au menționat reprezentanții Kremlinului, președinții au examinat în detaliu “problemele și modalitățile posibile pentru soluționarea crizei siriene, ținând cont de agravarea situației din zona de neescaladare din Idlib”.

“Nu suntem întotdeauna de acord cu partenerii noștri turci, în evaluările noastre cu privire la ceea ce se întâmplă în Siria, dar, de fiecare dată, în momente critice, bazându-ne pe nivelul ridicat atins în relațiile bilaterale, am reușit, până acum, să găsim puncte comune cu privire la problemele care au apărut și să ajungem la soluții acceptabile. Acest lucru s-a întâmplat și de această dată”, a spus Putin, rezumând rezultatele negocierilor.

Părțile și-au confirmat interesul de a continua colaborarea în formatul Astana.

“În urma negocierilor noastre, am convenit asupra unui document comun, ale cărui prevederi vor fi anunțate de către miniștrii de externe. Acest document schițează deciziile pe care noi, împreună cu președintele Republicii Turcia, domnul Erdogan, le-am dezvoltat în cursul consultărilor de astăzi, de peste șase ore ”, a spus Putin.

El și-a exprimat speranța că aceste acorduri vor servi drept o bază bună pentru a pune capăt ostilităților din zona de neescaladare din Idlib, oprind suferințele populației civile și criza umanitară în creștere.

Acordul semnat de părți a inclus câteva puncte cheie. În special, începând cu 6 martie, de la miezul nopții, se anunță încetarea tuturor ostilităților de-a lungul liniei de contact existente. Rusia și Turcia creează, de asemenea, un coridor de securitate, cu 6 km lățime spre nord și sud de autostrada M4 din Siria. În plus, forțele rusești și turcești pornesc patrularea comună, de-a lungul autostrăzii turcești M4.
Comentând rezultatul negocierilor, Iuri Pocita, profesor la catedra de științe politice comparate a Universității RUDN din Moscova, a subliniat că, în ciuda declarațiilor belicoase ale militarilor turci, s-a dovedit că Ankara este capabilă să poarte un dialog.

“Cred că este o întâlnire de succes. S-a ajuns la acorduri bune. Se simte că negocierile au fost incredibil de tensionate … În orice caz, ambele părți și-au exprimat dorința de a detensiona situația și de a preveni o ciocnire directă a forțelor noastre armate”, a spus expertul, într-un interviu acordat RT.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875079