Hot News
Putin, despre prețurile la petrol
11/03
Consiliul Federației a aprobat amendamentele la Constituție
12/03

Deputații ruși: Propunerile SUA privind START-3, irealizabile

Foto: Parlamentskaia Gazeta

Membrii Comisiei pentru afaceri internaționale din Duma de Stat au comentat poziția Departamentului de Stat al SUA referitoare la Tratatul ruso-american privind măsurile de reducere și limitare a armelor strategice ofensive (START-3). Intențiile declarate sunt absolut irealizabile, crede șeful Comisiei, Leonid Sluțki (în imagine).

Statele Unite au anunțat că prelungirea START-3 ar fi posibilă, numai prin includerea Chinei în tratat, ceea ce, în opinia Washingtonului, ar preveni cursa înarmării.

Poziția exprimată de Departamentul de Stat privind aderarea Chinei la START-3 și extinderea acordului asupra celor mai noi arme rusești este absolut irealizabilă, sub forma actuală a documentului, a declarat Sluțki jurnaliștilor. Tentativele de transpunere în viață a unor asemenea propuneri vor conduce, probabil, la neprelungirea START-3, a adăugat politicianul, citat de ”Rossiiskaia Gazeta”.

Totuși, el a atras atenția asupra faptului că, deocamdată, în propunerile americane ”lipsește orice element de concretețe”.
”Spre exemplu, cum cooptezi China. SUA recunosc că, în expresie cantitativă, arsenalul nuclear al Chinei este mult inferior celor ale Rusiei și SUA, de cinci ori aproximativ. Dar, este absolut de neînțeles ce ”plafoane” ar urma să fie stabilite pentru armamentul Chinei, ce sisteme de verificare”, a explicat Sluțki.

În orice caz, a apreciat el, poziția declarată presupune organizarea unor negocieri detaliate – atât ruso-americane, cât și americano-chineze – de rescriere a Tratatului START-3. Ceea ce nu este foarte real, a subliniat deputatul.

De asemenea, SUA ar trebui să meargă la concesii considerabile, ceea ce ei nu vor, a adăugat politicianul. De aceea, cea mai optimă variantă ar fi, după părerea mea, prelungirea tratatului sub forma lui actuală, pentru ca, în următorii ani, să fie elaborat un sistem radical nou și, de această dată, multilateral, pentru controlul armelor și stabilitate strategică.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875002