Hot News
Ministerul Energiei: Rusiei îi convine un preț al petrolului de 45-50 dolari/baril
12/03
MAE rus: Moscova este deschisă pentru dialog cu Varșovia
13/03

În ce condiții ar putea candida Putin pentru un nou mandat

10 martie 2020. Președintele Putin, în Duma de Stat/ Foto: RIA Novosti

Participarea președintelui Vladimir Putin la alegerile din 2024 va depinde de o serie de factori, inclusiv de situația din economia mondială, de consecințele epidemiei de coronavirus și de conflicte, a declarat secretarul de presă al liderului de la Kremlin, Dmitri Peskov, citat de RIA Novosti.

”Norma privind limitarea numărului de mandate rămâne în Constituție, nu dispare, iar această excepție, pentru actualul președinte, este valabilă o singură dată”, a precizat Peskov, adăugând că, la nivel mondial, situația este ”deosebit de agitată”. El a subliniat că șeful statului nu a vorbit, încă, despre posibilitatea participării lui la alegerile din 2024.

La 10 martie, deputata Valentina Tereșkova a propus modificarea Constituției, pentru a i se acorda lui Vladimir Putin dreptul de a participa la alegeri. Într-o primă reacție, speakerul Camerei inferioare a Parlamentului rus, Viaceslav Volodin, a declarat că, înainte de toate, amendamentul ”reclamă consultări cu actualul președinte, pentru că despre el este vorba. Corect ar fi să îi cerem părerea”, a spus Volodin.

Venind în fața deputaților, Putin a subliniat că respectiva modificare trebuie votată de cetățeni, iar legitimitatea ei trebuie confirmată de Curtea Constituțională. Potrivit spuselor sale, propunerea este posibilă numai ”dacă cetățenii vor susține o astfel de propunere, o astfel de modificare, dacă vor spune DA în timpul votului național din 22 aprilie, anul curent” și numai în cazul în care ”Curtea Constituțională a Federației Ruse va emite o decizie oficială, că o asemenea modificare nu contravine principiilor și prevederilor de bază ale Legii fundamentale”, scrie RBK.

În același timp, Putin a apreciat că nu ar fi oportună eliminarea din Constituție a restricțiilor privind numărul de mandate prezidențiale. În opinia lui, ”societatea trebuie să aibă garanția că va fi asigurată succesiunea regulată la putere”. Președintele a declarat că trebuie să ”ne gândim la generațiile viitoare” și s-a pronunțat împotriva eliminării din textul Legii fundamentale a restricțiilor referitoare la numărul de mandate prezidențiale (doar două mandate – n.r.).

Putin a repetat că republica parlamentară nu este, încă, potrivită pentru Rusia și a adus exemplul țărilor Occidentale. În unele dintre ele, a spus Putin, nu a putut fi desemnat un guvern, timp de un an. În același timp, el a respins ideea ca unele dintre prerogativele prezidențiale să fie transferate către alte organe ale puterii, precum Consiliul de Stat sau Consiliul de Securitate. În opinia lui, ar fi ”incorect, inacceptabil, ba mai mult, ar fi periculos” și nu ar avea ”nimic în comun cu democrația” și ”inevitabil, ar conduce la divizarea societății”.

Un sondaj de opinie realizat de Centrul Național de Sondare a Opinie Publice (VȚIOM) a arătat că 73% dintre ruși sunt la curent cu amendamentul constituțional care i-ar permite lui Putin să candideze pentru încă un mandat.

“Cunosc ”foarte bine” modificarea propusă de deputata Valentina Tereșkova – au răspuns 39% dintre participanții la chestionar, alte 34% au auzit despre această nouă normă, dar nu cunosc detalii.

Pe de altă parte, 87% dintre respondenți sunt informați în legătură cu viitorul vot național privind adoptarea amendamentelor constituționale, data exactă a desfășurării acestui vot, stabilit pentru 22 aprilie, fiind cunoscută de 49% dintre cetățenii ruși.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vizitatori website: 2875078